NU ȘTIU NIMIC! Ministrul de Interne Carmen Dan, despre un eventual dosar penal: Anchetarea șefilor Jandarmeriei pentru intervenția la proteste e o INTIMIDARE
Dan, despre un posibil dosar penal: Nu, nu știu nimic
„Nu, nu (știu nimic de vreun dosar -n.r.). În afară de ceea ce știe toată lumea și anume că fostul procuror șef DNA este consilierul domnului procuror general, nu am alte informații,” afirmă ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seara că, din cunoștințele sale, fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi ar conduce – de facto – Parchetul Generalși încearcă deschiderea unui dosar penal pe numele ministrului Carmen Dan. „Planul e făcut în zona Cotroceniului, nu știu dacă în clădirea Cotroceniului. Acești domni și doamne care mi-au făcut atât rău. Eu sper că va câștiga democrația. Cred că va câștiga democrația. Democrația nu înseamnă anarhie. Înseamnă și reguli, respectarea Constituției, drepturilor fundamentale, statului de drept, fiecare instituție să rămână în matca constituțională și legală. Democrație înseamnă că președintele nu-și permite să ceară unui partid să își schimbe liderul, să incite la violență, să facă presiune asupra judecătorilor”, a declarat liderul PSD.
Referiri la Iohannis și Lazăr
„O comunicare instituțională între un secretar de stat și un prefect care este coordonat de acel secretar de stat. Să ne amintim că secretarul de stat Chirică răspunde și atribuția principală e tocmai aceea de coordonare a instituției prefectului este interpretată ca presiune. În ce notă să interpretăm presiunea prin care un șef de stat îi trasează procurorului general niște sarcini? Care, să ne amintim, nu este în coordonarea ministrului”, a declarat Carmen Dan, fiind întrebată de faptul că procurorii îl acuză pe secretarul de stat din MAI Mihai Dan Chirică că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei Speranța Cliseru pentru ca aceasta să semneze ordinul de evacuare a Pieței Victoria în noaptea de 10 august.
Parchetul General a anunțat că Dan Mihai Chirică, secretar de stat pentru relația cu instituțiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată. Comisarul șef de poliție Dan Chirică Mihai este acuzat că, în respectiva noapte, s-a folosit de funcția deținută și l-a ajutat pe Laurențiu Cazan în acțiunea de evacuare a Pieței Victoriei prin presiuni exercitate asupra prefectului Capitalei, astfel încât Speranța Cliseru să aprobe „formal” ordinul de intervenție în forță.
Dan, despre punerea sub acuzare a șefilor Jandarmeriei: O acțiune de intimidare
„Nu văd în această acțiune decât o altă acțiune de intimidare a unei instituții fundamentale a statului, și anume Jandarmeria Română, care are atribuții importante în asigurarea ordinii publice. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declarație în spațiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declarație dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 perivind protecția informațiilor clasificate în care se vorbește foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condițiile garantării, validării și depunerii jurământului”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a precizat că se pot lua măsuri instituționale împotriva șefilor Jandarmeriei doar când sunt trimiși în judecată.
„În ceea ce privește punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ține cont și vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puși militarii puși la dispoziție și anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. În ceea ce-l privește pe secretarul de stat, avem și acolo o prevedere foarte clară în Statutul polițistului, care spune că polițistul este pus la dispoziție când împotriva lui s-a dispus măsura începerii acțiunii penale, așa că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Șefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situații din presă. Nu este normal. Se știa cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd asta ca pe un ordin pe unitate, care a fost pus în aplicare mai clar și mai concis. Plecând de la dictonul „Justiția este oarbă”, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcția dinainte trasată. Nu este o problemă cu funcționarea Jandarmeriei”, a completat Carmen Dan.
Parchetul General a anunțat, vineri, că șeful Jandarmeriei Române, Ionuț Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituției, Sebastian Cucoș, dar și șeful Jandarmeriei Capitalei și coordonatorul intervenției forțelor de ordine în Piața Victoriei pe 10 august, Laurențiu Cazan, sunt urmăriți penal în dosarul violențelor de la miting. Procurorii au mai transmis că ordinul de evacuare a Pieței Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal, și că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului.