Nuclearelectrica: Până la sfârșitul anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat: 16/06/2015, 11:43

Compania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcția reactoarelor 3 și 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiții va fi revizuit.

În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înțelegere privind implementarea proiectului.

„Acest memorandum reprezintă baza de dezvoltare ulterioară a proiectului, iar negocierile în acest sens sunt absolut esențiale pentru o dezvoltare avantajoasă și realizarea unui proiect robust, capabil să răspundă integral necesităților complexe. Negocierile decurg normal și reflectă importanța acestei faze a procedurii de selecție. Ambele părți înțeleg și acționează pentru obținerea unui proiect solid, avantajos pentru necesitățile pe termen-lung ale statului român, de la cele de sistem energetic până la consumatorul final. Ne dorim un proiect care să răspundă schimbărilor de politică energetică ale Comisiei Europene, dar care să țină cont de nevoile consumatorului și chiar să corecteze anumite disfuncționalități de piață, contraproductive atât pentru companii, cât și pentru consumator. Estimăm că vom atinge un acord până la sfârșitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN și stabilirea Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deține cel puțin 51% din acțiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deține deja și care trebuie valorificate”, a comunicat Nuclearelectrica, pentru MEDIAFAX.

După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecție, singura companie ofertantă a fost, inițial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român și SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.

Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Statul a ales în anul 2007 șase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 și 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franța), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) și ArcelorMittal România. Toți aceștia s-au retras însă rând pe rând din proiect.

În ceea ce privește cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producția totolă de energie a României, acestea au o durată de viață inițială de 30 de ani și pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viață cu încă 25 de ani.

„În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investițiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiții este între 1,2-1,5 miliarde euro”, spun reprezentanții Nuclearelectrica.

Referitor la deșeurile rezultate din operarea celor două reactoare aflate în funcțiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umedă în bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioadă de minim șase ani și depozitarea uscată în depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioadă de 50 de ani.

Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) se află pe amplasamentul CNE Cernavodă, la aproximativ 700 metri distanță de Unitatea 1. Depozitul se realizează etapizat, în conformitate cu strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Până în prezent sunt realizate șapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul.

„În 2015 se vor demara lucrările pentru construcția modulului 8. Dată fiind valoarea mare a investiției, caracterul modular al obiectivului, precum și faptul că disponibilitatea capacității de stocare intermediară este necesară în mod eșalonat, implementarea proiectului este etapizată, iar termenul estimat de finalizare este 2040. Investiția este realizată cu resurse interne”, potrivit Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a avut în 2014 o producție brută de 11.675 GWh, o producție netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri și profitul net aferente exercițiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

În ceea ce privește investițiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre întărirea constantă a funcțiilor de securitate nucleară, continuarea lucrărilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul stației de detritiere și extinderea sistemului de protecție fizică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”