Potrivit unui comunicat, în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, pompierii, poliția locală și forțele Ministerului de Interne au aplicat 795 de ameni în sumă totală de 186.900 de lei și 1.043 de avertismente pentru încălcarea prevederilor noii legi.
„Conform propriilor evidențe, de la intrarea în vigoare a prevederilor legislative în domeniu, poliția locală și structurile competente din componența Ministerului Afacerilor Interne au aplicat, la nivel național, 1.043 de avertismente și 795 amenzi, în cuantum de 186.900 lei „, informează IGSU.
Pompierii mai informează și că , în ultima lună, au desfășurat ” 600 de acțiuni preventive, prin intermediul cărora au fost diseminate informații legate de normele de aplicare a legislației, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaților din cadrul diverșilor operatori economici și prelucrări ale legislației în unități de învățământ. „
O statistică a pompierilor arată că în primele trei luni ale acestui an, la nivelul țării, ” 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. „
Conform legii, din 17 martie, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.
Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.
Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.