„Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 26.01.2018 este 10.559, din care 38 de decese. În săptămâna 22 – 26.01.2018 au fost raportate încă 50 de cazuri nou confirmate în 13 județe și în municipiul București”, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP).
Cele mai multe dintre cele 50 de cazuri noi au apărut în Prahova, 11, câte șapte cazuri fiind înregistrate în Brăila și Capitală, patru în Constanța, câte trei în Brașov, Galați, Ialomița și Ilfov, câte două în Giurgiu, Harghita și Mureș și câte unul în Argeș și Botoșani.
Potrivit CNSCBT, 10.093 de cazuri s-au înregistrat la persoane care nu s-au vaccinat deloc, dintre acestea, 2.035 fiind copii mai mici de un an, 3.870 copii cu vârste între 1 și 4 ani, 1.756 copii cu vârste între 5 și 9 ani, 766 copii cu vârste între 10 și 14 ani, 501 adolescenți cu vârste între 15 și 19 ani, iar restul sunt adulți.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat de Guvern pe 9 august.
Proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.