Numărul cazurilor de agresiuni asupra cadrelor medicale, în continuă creștere. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri

Numărul cazurilor de agresiuni asupra cadrelor medicale, în continuă creștere. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri
Publicat: 08/04/2017, 14:45
Actualizat: 11/04/2017, 01:25

„În urmă cu 10-15 ani, în spitalele din România, nu existau sisteme de supraveghere video, nici personal calificat de pază. Acum există, și totuși agresiuni se petrec mereu.(…) Sentința asupra agresorului trece neobservată. Medicul poate să declare ce vrea el, că a depus sau că nu a depus plângere penală. (…) Percepția publică este că medicii, asistentele și farmaciștii sunt niște avari, niște șpăgari, asta se induce în ultimii 2-3 ani”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

85% dintre medici au fost agresați verbal la locul de muncă în timp de 10,5% susțin că au suferit agresiuni fizice în unitățile medicale, potrivit unui studiu realizat, în 2015, de Fundația Colegiului Medicilor București. Cu toate acestea, majoritatea cadrelor medicale aleg să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată același studiu.

Sâmbătă dimineață, o infirmieră de la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală a fost rănită în zona mâinii cu un obiect artizanal încropit, de către un bărbat de 43 de ani, conform unor surse judiciare citate de MEDIAFAX. Marți, la Spitalul „Marie Curie”, tot în Capitală, un medic a fost lovit de tatăl unui pacient pe care îl trata, agresorul fiind cercetat sub control judiciar.

„Cel mai grav a fost un eveniment petrecut acum 7-8 ani, care a dus la apariția unui act normativ în 2012, este vorba despre un asasinat petrecut asupra unui medic de familie care nu a putut, din cauza normelor, să elibereze o rețetă compensată pacientului său.(…) Scăderea respectului pentru profesiile din sănătate ar fi una dintre cauze. Este posibil ca și din cauza noastră să se întâmple astfel de lucruri. Noi, medicii, eram obișnuiți să comunicăm într-un anumit fel. De acum înainte, cetățenii doresc o altă formă de comunicare, de informare și noi poate că am rămas în urmă cu nivelul calitativ al comunicării”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR.

Un alt caz grav a avut loc în 2015, când un bărbat internat la Spitalul Elias a atacat trei asistente medicale. Pe una a încercat să o strângă de gât și a mușcat-o, iar o alta a fost îmbrâncită și a suferit o fractură de tibie, după cum afirma la acea vreme, pentru MEDIAFAX, directorul medical Dana Safta.

În același an, un medic cardiolog de la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin a fost agresat de rudele unei paciente de 85 de ani pe care o resuscita, în urma unui stop cardiorespirator.

„În urmă cu un an, s-au făcut reclamații groaznice că un medic ginecolog nu a putut să constate o malformație congenitală, iar copilul s-a născut cu malformație. S-a dovedit că medicul nu putea să recunoască malformația. (…) Există un prejudiciu în medicină care nu este datorat exclusiv medicului, este prejudiciul bolii ca atare, nu neapărat al actului medical”, a afirmat președintele CMR pentru MEDIAFAX.

Reprezentanții medicilor spun că, în urma incidentelor, singurul care are de pierdut este medicul, pentru că, de cele mai multe ori, reputația îi este afectată definitiv.

„Potrivit legii, amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă către personalul sanitar se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Lovirea sau orice alte acte de violență împotriva acelui personal se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.(…) Deci lege există și nu întâmplător, legiuitorul a găsit de cuviință să introducă aceste articole. (…) Cel care a făcut fapta este un cetățean deplasat. Despre agresor nu se interesează nimeni, medicul este cel despre care se vorbește”, a declarat dr. Gheorghe Borcean pentru MEDIAFAX.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță