Prima pagină » Știri » Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimele doi luni, după ce a fost descendent trei ani

Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimele doi luni, după ce a fost descendent trei ani

Numărul de accidente rutiere a crescut în ultimele două luni, după ce timp de trei ani consecutiv scăzuse, fapt ce a determinat plecarea mai devreme a comisarului Constantin Nicolescu, în 20 noiembrie, din funcția de adjunct al inspectorului general al Poliției Române.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) lucrează la un proiect de înăsprire a măsurilor prevăzute de Codul rutier, afirmă surse oficiale.

Potrivit surselor citate, în ultimele două luni numărul accidetentelor de circulație a crescut semnificativ, motiv pentru care mai devreme cu nouă zile de a-i expira de drept împuternicirea ca inspector general adjunct al IGPR, comisarul șef Constantin Nicolescu, a părăsit postul, din 20 noiembrie, întorcându-se la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj.

În urma unei solicitări a agenției MEDIAFAX, Biroul de presă al IGPR a comunicat o statistică privind numărul de accidente rutiere înregistrate de începutul anului.

Potrivit comunicării IGPR, în perioada 1 ianuarie-22 noiembrie 2012, au fost înregistrate la nivel național 8.377 accidente rutiere grave, soldate cu 1.833 de persoane decedate și 7.922 de persoane rănite grav.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-au înregistrat creșteri atât ale numărului accidentelor grave (+142), cât și ale consecințelor acestora, respectiv a numărului persoanelor decedate (+55) și a numărului persoanelor rănite grav (+143).

Analizând principalele cauze generatoare, a reieșit că pe fondul vitezei s-au produs cele mai multe accidente grave (1.581), urmată de indisciplina pietonilor (1.394) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (736), arată sursa citată.

Raportat la mediul producerii accidentelor, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în mediul urban (42,4 la sută), mediul rural a concentrat 34,8 la sută din accidentele grave, în timp ce accidentele produse în afara localității au reprezentat 22,8 la sută.

Evoluția accidentelor rutiere grave, raportată la vârsta autorilor, relevă faptul că, în perioada de referință, cele mai multe au fost provocate de participanții la trafic din grupa de vârstă 31 – 50 ani (35,2 la sută).

Totodată, pe grupe de vârstă se înregistrează creșteri ale numărului accidentelor la categoria 26-30 ani (șase la sută), iar scăderi înregistrându-se la categoria de vârstă 19-25 ani (-5,1 la sută) și de peste 56 ani (-1,9 la sută).

Creșterea numărului accidentelor în acest an este cauzat de accidentele rutiere produse în special în ultimele două luni, afirmă sursa citată.

Anul 2008 a fost anul de vârf în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere grave. În urma măsurilor luate de Poliția Rutieră, timp de trei ani consecutiv, 2009, 2010 și 2011, numărul accidentelor a fost unul descendent.

Astfel, la finalul anului 2011 s-au înregistrat, în raport cu 2008, scăderi cu 13 la sută ale numărului accidentelor grave, cu 34,2 la sută ale persoanelor decedate și cu 7,2 la sută ale răniților grav.

Citește și