Numărul de parlamentari italieni urmează a fi redus prin referendum național
Italienii au votat în favoarea reducerii numărului de parlamentari din camerele superioare și inferioare ale parlamentului la 600 de la 945, a declarat luni un sondaj de votare la referendumul național.
Reforma, susținută de Mișcarea 5 stele
Rezultatul, dacă ar fi confirmat, ar fi o victorie pentru Mișcarea 5 stele, care a susținut reforma, susținând că va reduce costurile și va îmbunătăți eficiența parlamentară.
Sondajul de ieșire al radiodifuzorului de stat RAI a declarat că 60-64% dintre oameni au aprobat propunerea. Rezultatul definitiv va veni mai târziu în cursul zilei.
Votul continuă luni, voturile deschizându-se la 7 dimineața (05:00 GMT) și închizându-se la ora 15:00.
Aproximativ 51,6 milioane de persoane sunt eligibile să voteze la referendumul privind reducerea numărului de parlamentari din cele două camere ale Italiei cu aproximativ o treime.
Măsura de a reduce numărul parlamentarilor la 400 de la 630 în camera inferioară și la 200 de la 315 în camera superioară a fost deja aprobată de Parlament și va intra în vigoare la următoarele alegeri naționale.
Criticii reformei constituționale spun că aceasta produce economii minime de costuri și riscă să submineze sistemul democratic prin slăbirea autorității parlamentului.
Presupunând că sondajul de ieșire este confirmat, Parlamentul va trebui acum să schimbe sistemul de vot înainte ca alegerile, care vor avea loc în 2023, să poată avea loc.
În Toscana, Campania, Puglia şi Marche, controlate de stânga, respectiv Liguria şi Veneto, unde este majoritară dreapta, odată cu referendumul constituţional s-au desfăşurat şi alegeri locale pentru desemnarea preşedinţilor regiunilor.