Numărul deceselor de gripă crește continuu. Autoritățile au confirmat astăzi 52 de victime
Potrivit Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), este vorba despre un bărbat de 62 de ani, din județul Arad și un altul de 58 de ani, din județul Timiș, niciunul fiind imunizat impotriva virusului gripal. La ambele persoane a fost confirmat virusul gripal de tip A, acestea fiind cunoscute ca având și alte probleme de sănătate.
De la debutul sezonului 2017-2018, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 52.
Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunță că sunt înregistrate peste 780 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în București, Iași și Constanța.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în București, Constanța, Iași și Olt și medie în Bihor și Argeș, cu răspândire regională în sud și sud-est și cazuri sporadice în alte județe.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții acute respiratorii și pneumonii) a fost de 134922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (89175) și cu 4.4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129165).
Potrivit sursei citate, până la dată de 18.02.2018 au fost vaccinate antigripal peste 950.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a transmis populației o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, școlilor sau al farmaciilor, cât și de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.
Și farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente și produse necesare prevenirii și tratării gripei.
Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.