Numărul interceptărilor SRI a crescut cu 15% anul trecut. De câte ori a intervenit serviciul în comunicațiile românești
„SRI, prin intermediul Centrului Național de interceptare a comunicațiilor, a pus în executare dispozițiile cuprinse în actele de restrângere a exercițiului unor drepturi sau libertăți pentru apărarea securității naționale și desfășurarea instrucției penale. Interceptarea comunicațiilor s-a raliat potrivit legilor. În 2014 au fost puse în executare 44.759 de acte de autorizare, dintre care 2.762 mandate de securitate națională și 2.496 mandate pentru SRI, 42.263 mandate de supraveghere tehnică și 2.410 ordonanțe aparținând structurilor Ministerului public și DNA. Se constată față de 2013 o creștere cu 15,11% a numărului de autorizări”, se menționează în raportul SRI.
Documentul mai menționează că SRI a transmis informări și a sesizat organele de cercetare și urmărire penală, arătând că 1.229 de informări au fost transmise DNA.
„Cuantumul informărilor transmise organelor de aplicare a legii s-a menținut la un nivel consistent. 126 informări au fost transmise Parchetului de pe lângă ICCJ, 826 transmise DIICOT de pe lângă ICCJ, 1229 tranmise DNA, 83 informări transmise Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, 380 -parchetelor de pe lângă tribunale și 79 parchetelor de pe lângă judecătorii, 614- organelor de poliție, 783 în cadrul grupurilor de combatere a activității evazioniste”, se mai arată în raport.
În cazul informațiilor clasificate, raportul precizează că s-a evidențiat la nivelul majorității deținătorilor de informații clasificate menținerea unor disfuncții și vulnerabilități importante în aplicarea normelor legale în materie.
În vederea prevernirii unor scurgeri de informații clasificate, SRI a făcut controale specializate în domeniile resurse minerale, transport feroviar, agricultură, administrație publică locală infrastructuri critice.
SRI a acordat asistență de specialitate, la solicitarea deținătorilor de informații clasificate. Un număr de 23 de activități de control au fost determinate de situații de urgență și 20 au fost inopinate în scopul restabilirii stării de legalitate și de înlăturare a unor riscuri în protecția informațiilor clasificate.
Au fost înregistrate 176 de incidente de securitate, din care 161 identificate în cadrul activității de control și în vederea respectării prevederilor legale au fost date 182 de sancțiuni contravenționale, 109 amenzi în valoare de 127.000 lei, se mai precizează în raport.
Anul trecut, SRI a continuat activitatea de declasificare a dosarelor fostei securități, predând CNSAS 11.223 de dosare declasificate, 224 dosare de personal din fondul neoperabil, aparținând fostei securități, copii pe microfilm pe 10 dosare și 2.169 de role cu micorfilme ce conțin informații în legătură cu peste 153.000 dosare, iar, la solicitarea CNSAS, a fost verificate 8.033 persoane.