Numele lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu apar într-o anchetă care îl vizează pe un activist pro-Trump
Comitetul inaugural al lui Donald Trump este anchetat în legătură cu relațiile lui Broidy cu 20 de persoane fizice sau oameni de afaceri. Toți aveau legături cu Broidy, investiții și companii din domeniul apărării și oficiali străini pe care îi convingea să încheie acorduri cu aceste companii, care îi includea pe actualul președinte al Angolei și doi politicieni din România, respectiv Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, conform unor documente obținute de AP.
Procurorii anchetează dacă Broidy și-a folosit influența pe lângă președintele Donald Trump pentru câștiguri persoanle și încălcarea Legii privind Practicile Străine Ilegale, care interzice cetățenilor americani să ofere oficialilor străini beneficii pentru a obține avantaje economice. Aceste beneficii se referă la invitația adresată oficialilor străini la procedura de învestitură a lui Donald Trump.
Elliott Broidy este cel care i-a invitat, în calitatea sa de vicepreședinte al Comitetului de învestire a președintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea și pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.
Broidy are și o reprezentanță a firmei sale, Circinus (cu activități în zona industriei de apărare), în România. Aceasta a semnat, în 1 februarie 2018, un acord de parteneriat cu Romarm (compania națională de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei), în baza căruia vor dezvolta tehnologii militare de vârf și vor promova tehnologiile către ceilalți clienți.
Procurorii federali verifică dacă Elliott Broidy, unul dintre principalii activiști care au colectat fonduri pentru campania lui Donald Trump în 2016 și ulterior a fost propus vicepreședinte pentru Afaceri Financiare al Comitetului Național al Partidului Republican, a fost plătit de clienți ai firmei sale de analizare a informațiilor pentru a le oferi acces special la ceremonia de învestitură în funcție a președintelui SUA, desfășurată la începutul anului 2017, afirmă surse citate de cotidianul american The Wall Street Journal. Astfel de activități ar putea constitui abateri de la legile în materie de finanțare a campaniilor electorale, în materie de lobby și de combatere a spălării banilor.
La începutul lunii aprilie, procurorii din Brooklyn au cerut Comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii președintelui Donald Trump documente referitoare la Elliott Broidy și la clienții companiei sale, inclusiv despre politicienii străini care au participat la evenimentele de învestitură la invitația activistului republican. Compania, numită Circinus LLC, oferă analize de informații guvernelor străine și altor clienți.
Elliott Broidy a invitat oficiali din Angola și România la ceremoniile de învestire a președintelui Donald Trump din 2017, printre invitați figurând un român care urma să fie judecat pentru corupție peste câteva săptămâni, precizează WSJ. De asemenea, Broidy le-a prezentat oficiali din Angola unor membri ai Congresului. Guvernul Angolei a plătit companiei lui Broidy șase milioane de dolari pentru servicii.
Reprezentanții lui Elliott Broidy susțin că nu au fost plătiți pentru activități de lobby, astfel că nu a fost nevoie să dezvăluie serviciile autorităților americane.
Foto: Hepta