NUȚU CĂMĂTARU rămâne în detenție. Instanța i-a respins cererea de punere în libertate

Publicat: 18 05. 2012, 15:25
Actualizat: 18 05. 2012, 15:25

UPDATE Ion Balint, cunoscut drept Nuțu Cămătaru, rămâne în detenție, după ce Tribunalul București i-a respins, vineri, cererea de punere în libertate pe motiv că a executat o perioadă mai mare de șase ani, pedeapsa primită la ultima condamnare, solicitare cu care procurorul a fost de acord.

Tribunalul București a judecat vineri contestația la executare, magistrații respingând cererea lui Nuțu Cămătaru.


Nuțu Cămătaru s-a predat în 14 mai, la arestul Poliției Capitalei, după ce în 11 mai fusese condamnat la șase ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele lui, Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, de rude și de apropiați, pentru fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

În aceeași zi, avocatul lui Nuțu Cămătaru a depus la Tribunalul București o contestație la executare, cerând ca acesta să fie pus în libertate întrucât a executat deja mai bine de șase ani de închisoare.

Tribunalul București a dezbătut, vineri, contestația la executare.

Procurorul prezent la ședință a admis faptul că Ion Balint a executat în regim de detenție o perioadă de mai mare de șase ani, context în care a arătat că solicitarea acestuia este admisibilă și că poate fi eliberat din penitenciar.

Avocatul lui Nuțu Cămătaru a arătat instanței că acesta a executat o perioadă similară sau chiar mai mare decât pedeapsa aplicată recent, definitiv, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel că nu se mai impune menținerea lui în stare de detenție.

În ultimul cuvânt, Ion Balint le-a spus judecătorilor că nu este supărat pe polițiști și nici pe judecătorii care l-au condamnat și că este momentul ca el să fie lăsat în libertate pentru a se întoarce la copilul său minor, care crește singur ca urmare a faptului că și soția sa este încarcerată.

Instanța urmează să decidă dacă îl va elibera sau nu pe Nuțu Cămătaru din penitenciar.

O cerere de contopire a pedepselor a formulat și avocatul lui Sile Cămătaru, în 16 mai. Tribunalul București urmează să ia în discuție cererea lui Sile Cămătaru în 29 mai.

Sile Cămătaru, condamnat în același dosar la 13 ani de închisoare cu executare, pe numele căruia a fost emis mandat de urmărire internațională, a fost prins în noaptea de 11 spre 12 mai, în Germania, de polițiștii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau – Frankurt. Acesta ar putea fi extrădat în România în cel mult două săptămâni, potrivit oficialilor Poliției Române.

Frații Ion și Vasile Balint au fost dați mai întâi în urmărire națională, după ce polițiștii nu i-au găsit la domiciliu, în 11 mai, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Potrivit deciziei instanței supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ șapte ani și jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani și jumătate de detenție.

Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecați Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurențiu Roman, Laurențiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuț Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ștefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuț Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiță, Sile Stan și Angela Stoica.