O ambulanță al cărei șofer consumase băuturi alcoolice și care transporta la spital doi pacienți a lovit un autoturism de teren care a intrat pe contrasens, după care a fost proiectată într-o altă mașină, iar în urma accidentului, care s-a produs la Oradea, o asistentă medicală a fost rănită.
Accidentul a avut loc pe strada Republicii din Oradea, după ce o autospecială a Serviciului Județean de Ambulanță Bihor s-a ciocnit frontal cu o mașină de teren care a intrat pe contrasens, după care a fost proiectată într-un autoturism Mercedes, transmit corespondentul MEDIAFAX.
Echipajul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor transporta doi pacienți din Marghita, dintre care o femeie în stare gravă cu ocluzie intestinală, când s-a ciocnit frontal cu un autoturism Volkswagen Touareg intrat pe contrasens, la volanul căruia se afla medicul sportiv Mircea Lucaciu.
„Eram în misiune, cu girofarurile și sirena în funcțiune. Mașinile din trafic mi-au făcut loc să trec pe roșu, însă jeep-ul mi-a tăiat cu viteză calea. Am tras stânga să-l feresc, dar nu am putut evita coliziunea”, a declarat Horgacs Csaba, șoferul ambulanței, care mirosea a alcool și a recunoscut că băuse „cu o seară înainte”.
„Am intrat pe culoarea verde a semaforului și m-a izbit în plin ambulanța. Venea cu viteză și cred că șoferul era beat pentru că mirosea a alcool”, a declarat, la rândul său, medicul Lucaciu.
Conform unui martor, jeep-ul a efectuat o manevră nepermisă, virând stânga de pe strada Petofi, cu intenția de mers spre Gara Centrală.
„Nu avea voie, este interzis să faci stânga acolo, e obligatoriu la dreapta. Ambulanța venea cu girofarurile și sirena pusă, iar jeep-ul i-a tăiat brusc calea. Am văzut cum s-a petrecut totul”, a declarat martorul Lechner Pal Mihaly.
În urma impactului, ambulanța a fost proiectată într-un autoturism Mercedes parcat regulamentar pe partea dreaptă a sensului de mers.
Pacienții din ambulanță nu au fost răniți și au fost preluați de un alt echipaj și transportați la Spitalul Județean Oradea.
În schimb, una dintre asistentele echipajului medical a fost rănită, acuzând dureri la coloana vertebrală și la șold.
Polițiștii au stabilit, în urma testării cu aparatul etilotest, că șoferul ambulanței avea o alcoolemie de 0,4 miligrame de alcool pur în aerul respirat, la limita dintre contravenție și infracțiune.
„După primele constatări, vina șoferului de pe jeep este evidentă, însă culpa mai mare pare a fi a șoferului de pe ambulanță, care conducea sub influența alcoolului. Dat fiind că accidentul s-a soldat și cu o victimă, cercetările vor fi preluate de un ofițer criminalist, iar decizia finală asupra celui vinovat de producerea accidentului o va lua procurorul de caz”, a declarat Florin Bogdan, agent-șef principal în cadrul Serviciului Poliție Rutieră Bihor.
Potrivit acestuia, viața celor doi pacienți din ambulanța lovită nu a fost pusă în pericol, ambii fiind asigurați pe targă cu centuri de siguranță.
În urma accidentului, timp de câteva zeci de minute, traficul a fost obturat pe una dintre benzile de circulație de pe Republicii, în sensul de mers spre Gara Centrală.