Prima pagină » Știri » O asociație a judecătorilor condamnă ordonanța privind interceptările și cere atacarea ei la CCR. „Ne duce înapoi în era comunistă”

O asociație a judecătorilor condamnă ordonanța privind interceptările și cere atacarea ei la CCR. „Ne duce înapoi în era comunistă”

O asociație a judecătorilor condamnă ordonanța privind interceptările și cere atacarea ei la CCR. „Ne duce înapoi în era comunistă
Uniunea Națională a Judecătorilor din România cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu ordonanța de urgență privind interceptările, precizând că UNJR "condamnă instituirea SRI ca organ de cercetare penală".

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă în termeni categorici faptul că Guvernul a acordat Serviciului Român de Informații, printr-o ordonanță de urgență, statutul de „organ special de cercetare penală”, atribuind astfel unui serviciu de informații secret un rol activ în procesul penal, fapt de natură a afecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil”, anunță UNJR, marți, printr-un comunicat de presă.

Cei de la UNJR susțin că ordonanța de urgență „contravine în mod flagrant articolului 115 alin. 6 din Constituție, care prevede în mod neechivoc că ordonanțele de urgență nu pot afecta drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție”, precizând că prin ordonanța de urgență, Serviciului Român de Informații i se atribuie o competență asemănătoare celei care „a permis Direcției VI – anchete penale – a fostei Securități comiterea, sub acoperirea legii, a celor mai atroce abuzuri și încălcări ale drepturilor omului”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, „UNJR atrage atenția asupra faptului că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, despre care se vorbește în ordonanță, nu are o lege de fundamentare transparentă, care să îi stabilească în mod clar natura juridică, structura, funcțiile și modul de control, fapt ce ne situează, din nou, în afara principiului legalității”, precizează reprezentanții UNJR.

UNJR mai atrage atenția că ofițerii SRI care vor lucra cu procurorii pe terorism și siguranță națională capătă o „dublă subordonare” în urma acestei ordonanțe, „față de procuror pe de-o parte și față de superiorii din SRI, pe de altă parte”, lucru care „va crea probleme legate atât de securitate, cât și de dreptul la un proces echitabil”.

„UNJR trage un semnal serios întregii opinii publice să conștientizeze faptul că până acum actele de cercetare penală erau atributul exclusiv al procurorilor, care sunt magistrați, parte a autorității judecători și independenți de orice altă putere. Atribuirea dreptului de a face acte de cercetare penală unui serviciu secret ne duce înapoi în era comunistă și compromite independența anchetelor și implicit independența justiției”, își încheie UNJR mesajul.

Citește și