„APADOR-CH consideră că referendumul național este o formă prin care poporul își exercită suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constituție, și nu un vehicul care poate fi pus în slujba influențării rezultatului unor alegeri. Referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de „autobuz electoral”, al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanți la alegerile parlamentare, naționale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță națională, identificată în mod clar, care frământă întreaga națiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum național”, precizează reprezentanții APADOR-CH, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în cazul de față, mai întâi a fost ideea organizării unui referendum și abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum.
„Această întrebare nu a fost formulată nici până la această dată, când referendumul a avansat de la stadiul „aproape hotărât” la „hotărât”. Deci, referendum avem, doar întrebare ne mai trebuie. Dacă există, cu adevărat, o problemă națională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum (și nu a unui simplu sondaj național de opinie), atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanței sale și organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, mai arată asociația.
APADOR-CH mai precizează că, în ciuda faptului că referendumul pe justiție organizat odată cu alegerile parlamentare a fost declarat constituțional, e nevoie de o apreciere dacă referendumul servește rezolvării unor probleme reale.
„Prin suprapunerea referendumului național cu alte alegeri (parlamentare – naționale sau europene, prezidențiale) se ajunge la o interferență de teme și subiecte, care se vor dezbate simultan, întrucât perioadele de campanie, pentru alegeri și pentru referendum, vor coincide. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, ci dimpotrivă. În cazul alegerilor și referendumului din 26 mai 2019, este foarte posibil ca la întrebările pe temele specifice alegerilor europarlamentare să se răspundă cu argumente ce țin de chestiunile vizate de referendum. Și viceversa. Câștigul pentru alegători, constând în informare corectă și completă, va fi minim, în timp ce mulți politicieni vor putea jongla cu nonșalanță între teme fără legătură între ele”, mai arată comunicatul menționat.
Acestea sunt motivele pentru care APADOR-CH nu a participat la consultările de marți, de la Cotroceni, spun reprezentanții asociației.
Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.