Departe de forfota orașului, într-o liniște deplină, înconjurată de peisaje de vis, în Prahova, pe malul stâng al Cricovului Sărat, biserica de lemn de la Jercălăi își spune povestea prin cei care acum o slujesc.
Lăcașul de cult a fost ridicat din lemn de stejar, în formă de corabie, și are temelie și soclu din piatră brută.
Dar biserica nu aici a fost de la început, tocmai de aceea i se mai spune și biserica călătoare. Acest lăcaș de cult a fost dăruit Reginei Maria.
„Bisericuța fost construită în anul 1731 în satul Luieru, lângă Reghin, județul Mureș. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria pentru Castelul Bran, a fost demontată bucată cu bucată și dusă la Bran, părăsită după plecarea familiei regale din țară, găsită în 1954 de Patriarhul Teoctist, într-o stare de degradare foarte avansată”, a precizat părintele Nectarie, de la Schitul Cricov-Prahova.
Biserica a pornit din nou la drum, doi ani mai târziu. Așa a ajuns la Schitul Cricov-Prahova, la Jercălăi, unde vechea biserică se ruinase. A ajuns aici tot demontată bucată cu bucată.
„De-a lungul timpului, biserica a suferit multe evenimente mai neplăcute. Cel mai neplăcut a fost a fost la cutremurul din 1977, când partea de sus la turlei a picat, a fost refăcută. Între timp s-a încercat o restaurare a picturii, dar foarte puțin s-a lucrat, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acest proiect pe fonduri europene, am reușit să restaurăm lemnul în întregime și se lucrează la restaurarea picturii, o pictură foarte valoroasă”, a mai spus preotul.
Biserica are două straturi de pictură, dar acum va fi scoasă la lumină cea originală.
„Avem două straturi de picturi. Pictura originală de la 1731, iar peste această pictură la 1838 a fost repictată. Acum se dorește să se scoată la suprafață pictura originală, care s-a conservat în anumite locuri foarte bine”, a mai spus părintele Nectarie.
Restaurarea vechii picturi nu este ușoară.
„Aceasta pictură este din 1731. Este copleșitor, avem emoții, mai ales că avem de-a face cu o tehnică deficitară. Bisericile de lemn în general au o tehnică deficitară, adică înseamnă o tempera foarte slabă, făcută dintr-un suport de ipsos aplicat peste lemn și peste care este aplicat pigmentul cu clei, cu clei animal. Neavând un strat de protecție pe deasupra și restaurarea implicit pune probleme”, a declarat restauratorul Rodica Pavel.
Biserica în formă de corabie este restaurată cu bani europeni, în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Prahova. Se reface fundația, o mare atenție este acordată lemnului, care în unele locuri a putrezit. Iar pictura este elementul principal.
Proiectul „Restaurare, consolidare și punere în valoare a bisericii de lemn Sfinții Mihail și Gavril a Schitului Jercălăi-Urlați” are o valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei. Lucrările vor fi gata la sfârșitul anului viitor.