O casă ecologică din România, în topul 10 al celor mai reușite locuințe „cob” din lume. Ce este „cob”-ul

Publicat: 21 11. 2012, 15:01
Actualizat: 30 07. 2014, 14:53

O casă ecologică din România a fost inclusă în topul 10 al celor mai reușite locuințe „cob” (material de construcție similar paiantei, compus din lut, nisip, apă și paie, n.r.) din lume, informează naturalhomes.org.

Locuința a fost construită în Banat, de arhitecta Ileana Mavrodin, membră în proiectul „Casa Verde”. Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin folosește materiale naturale din România pentru a-i ajuta pe oameni să redescopere meșteșugurile locale și spiritul de comuniune cu natura.

Potrivit site-ului casa-verde.ro, acest proiect ecologic promovează „o arhitectură prietenoasă, mai blândă și, totodată, ecologică și într-un mod de viață sănătos, apropiat de natură și cu respect față de mediul înconjurător”.

Casa este amplasată pe malul drept al Nerei, în apropiere de satul Sasca Română.

„Cob-ul” este un amestec de pământ lutos, apă, paie și nisip, iar construcțiile din acest material sunt realizate fără cofraje, cărămizi și substanțe chimice, informează site-ul casa-verde.ro. Deși este asemănător cu paianta din punct de vedere al compoziției, „cob-ul” se deosebește de aceasta prin: faptul că se frământă până ajunge la consistența aluatului de pâine; nu se folosesc cofraje pentru realizarea construcției; formele organice îi conferă o rezistență de excepție la seisme sau șocuri de altă natură; se modelează cu mâna, fiecare construcție fiind unică și irepetabilă, reflectând personalitatea și dispoziția de moment a modelatorului.

În topul 10 al celor mai reușite case „cob” din lume au mai fost incluse construcții din Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina, și Africa de Sud.