O celebră stațiune turistică din nordul României a aflat că va avea un centru pentru refugiați. Ce „motiv de îngrijorare” are primarul
Directorul General al Oficiului Roman pentru Imigrari, chestorul Nelu Pop, a fost în urmă cu două săptămâni la Tășnad pentru a inspecta viitorul centru pentru refugiați, iar la finalul vizitei și-a dat acordul. Fosta unitate de jandarmi, închisă în urmă cu ceva ani, îndeplinește toate condițiile. Propunerea a fost înaintată conducerii Minsiterului de Interne, iar ministrul Petru Tobă a a făcut deja anunțul oficial, scrie voceatransilvaniei.ro.
Fosta unitate militară avea dormitoare pentru 600 de persoane, o bucătărie și sală de mese pe măsură, săli pentru cursuri unde ar putea fi improvizată o școală pentru copiii imigranților, un minispital, locuri pentru sport. Chiar și o piscină cu apă termală.
La Tășnad ar veni migranții repartizați României prin cota stabilită la nivelul Uninii Europene. România ar urma să primească într-o primă fază 2.475 de refugiați din 66.000 de extracomunitari distribuiți din Italia și Grecia, conform sistemului de cote aprobat de Consiliul JAI. Astfel, sirieni aflați acum în state din Occident ar urma să fie găzduiți, măcar temporar, la Tășnad, Câmpulung Muscel, Bumbești-Jiu (centre ce ar urma să fie amenajate), precum și la cele deja existente din Bucuresti, Șomcuta Mare, Rădăuți, Galați, Timișoara și Giurgiu.
Aici, imigranții vor primi apă, hrană, cazare și servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeana câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis.
Primarul Tășnadului, Vasile Mitrașca, este nemulțumit că autoritățile locale nu au fost consultate înainte de luarea unei asemenea decizii: „Aș fi dorit să fim și noi consultați pentru a putea întreba la rândul nostru populația dacă este de acord. Poate ne va aduce și beneficii pe termen lung, dar locuitorii orașului sunt rezervați. Mai ales că au văzut ce s-a întâmplat în alte state din Occident. Un orășel atât de mic să fie asaltat de 5-600 de imigranți…”.
FOTO: voceatransilvaniei.ro
Îngrijorarea sa este amplificată și de faptul că fosta unitate de jandarmi se află chiar în apropierea ștrandului termal, fapt ce ar putea îndepărta turiștii. „Faptul că tabăra ar fi amplasată lângă ștrand este un alt motiv de îngrijorare. Deocamdată este multă reticență. A fost o discuție cu Inspectoratul general pentru Situații de Urgență de a face aici un centru de instrucție pentru Transilvania, iar acum ne-am trezit că în ultima ședință de Guvern s-a aprobat un centru pentru migranți”, a mai declarat primarul.
Vasile Mitrașca spune că fosta unitate de jandarmi se află încă în stare bună, unul din cele două pavilioane putând fi funcțional cu investiții minime în maxim o lună. Pentru al doilea pavilion ar fi nevoie de investiții mai importante, dar se pare că banii sunt deja prevăzuți în bugetul pe 2016.