O clădire reprezentativă din București a intrat în reparații capitale după ce a stat 20 de ani abandonată
This browser does not support the video element.
„Atenție, cade tencuiala!” este unul dintre mesajele pe care le vedem pe aproape orice stradă din Centrul Bucureștiului.
În Capitală, sunt sute de clădiri care sunt extrem de degradae, unele dintre ele cu un risc foarte mare de prăbușire în caz de cutremur, la care se adaugă imobilele mai „stabile”, cu un risc mai mic de prăbușire, dar care au fațadele aproape distruse.
Municipalitatea a demarat recent un program prin care își propune ca până la sfârșitul acestui an, 17 fațade ale unor clădiri din Centrul Capitalei să fie refăcute total, printr-o investiție de un milion de euro.
Una dintre aceste clădiri este Blocul Rosenthal, construit între anii 1937 și 1938, și care a servit ca sediu pentru Banca de Comerț Exterior și pentru „Fondul de Pensiuni al Funcționarilor BNR”. Situată chiar în inima Bucureștiului, pe Calea Victoriei, foarte aproape de Lipscani, clădirea s-a transformat, odata cu scurgerea timpului, dintr-o capodoperă într-o ruină…
Blocul Rosenthal reprezintă acum pentru cei de la Primăria Capitalei o adevărată provocare, asta pentru că decorația fațadei – așa cum se poate citi și de pe plăcuța care atestă că este monument istoric – „combină elemente eclectice de factură clasicizantă cu motive Art Déco”.
„Avem trei echipe cu oameni care au lucrat doar pe monumente istorice”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Coaje, consilier al primarului general, Gabriela Firea, și cel care coordonează programul de refacere a clădirilor din Capitală.
De altfel, reporterii MEDIAFAX au intrat, împreună cu Marius Coaje în șantierul de pe Calea Victoriei, unde muncitorii s-au apucat deja să îndepărteze elementele ce stau să cadă.
„Asta este o parte foarte grea, îndepăratrea elementelor care stau să cadă, pentru că trebuie îndepărate la mână, să nu-i rănească pe muncitori. Este o muncă foarte grea, dar până la sfârșitul anului vom reabilita fațada acestui imobil construit în anul 1938, și care este de referință pentru București. Aici am avut o situație destul de ciudată. Mare parte din clădire era la Academia Română, am cerut-o prin Hotărâre de Guvern, iar în anul 2017 a fost trecută la Primăria Capitalei, pentru a putea fi consolidată”, mai spune Marius Coaje.
Nu doar fațada clădirii se reface, ci tot imobilul, care, așa cum se poate observa din imaginile surprinse de reporterii MEDIAFAX, este o ruină, mai ales în interior.
După ce va fi reabilitată, Consiliul General al Municipiului București va decide ce instituție va funcționa aici.