Prima pagină » Știri » O companie dorește să închirieze un spațiu pentru birouri într-unul din marile orașe din România. Cum arată oferta pieței imobiliare

O companie dorește să închirieze un spațiu pentru birouri într-unul din marile orașe din România. Cum arată oferta pieței imobiliare

Cele mai recente tarife solicitate de proprietarii spațiilor de clasa B sau C închiriate în marile orașe pornesc de la puțin de 3 euro pe mp pe lună (inclusiv în Capitală), dar depășesc pragul de 20 euro pe mp pe lună pentru anumite spații, depășind uneori ofertele din clădirile de birouri de clasă A.

În București, valorile finale de listare pentru oferte pornesc de la mai puțin de 3 euro pe mp pe lună și ajung la 18 euro pe mp pe lună, relevă o analiză realizată de Spațiicomerciale.ro și Imobiliare.ro, care nu a inclus și spațiile de clasă A. De exemplu, în categoria celor mai accesibilă se încadrează un spațiu de clasă B, de 180 mp, situat la manarda unei vile din Piper, al cărui ultim preț solicitat a fost de 450 euro. La capătul celălalt, o suprafață de 180 mp dintr-o clădire de birouri situată în Floreasca, a avut un preț de 18 euro mp pe lună.

În Timișoara, ultima sumă solicitată pentru mai multe birouri dintr-o clădire din zona Bălcescu s-a situat la 1 euro pe mp. La polul opus, cea mai scumpă proprietate inclusă pe lista proprietăților închiriate de pe Spațiicomerciale.ro este una amplasată ultracentral, într-o clădire istorică din Piața Unirii (Casa Savoya), care a ajuns la 25 euro pe mp pe lună.

În Brașov, tarifele birourilor pornesc de la puțin peste 2 euro pe mp. Acesta e cazul unei suprafețe de 140 mp, amplasată la mansarda unei vile din zona Blumana, al cărei ultim preț cerut a fost de 2,3 euro pe mp pe lună. În Centrul Civic, un spațiu de 140 mp a fost listat la 20 euro mp pe lună.
În Constanța, zona Trocadero, o vilă de 200 mp poate fi închiriată cu 2,26 euro mp pe lună și este pretabilă pentru birouri. În centrul orașului, ultimul preț cerut pentru un fost sediu bancar de 227 mp a fost de 22 euro mp pe lună.

În Cluj-Napoca, în zona Florești, o clădire finalizată în 2008, structurată pe D+P+2E+M și având o suprafață totală de 1.000 mp, a avut o valoare de listare de 1,64 euro pe mp pe lună. În Mărăști, un spațiu de 70 mp, amplasat într-o clădire de birouri, a ieșit din piață la un preț cerut de 17 euro mp pe lună.

În Iași, în zona CFR, un imobil de 2.000 mp, pretabil ca spațiu de birouri, a avut un ultim preț cerut de 2 euro pe mp pe lună. În Centrul Civic, valoarea de listare pentru un spațiu de 665 mp a fost de 15 euro pe mp pe lună, relevă analiza citată.

Ce înseamnă clădire de birouri de clasa A?

Clădiri de birouri de clasa A sunt acest fel de imobile care îndeplinesc cerințele enumerate mai jos. Astfel, ele pot fi clasificate A+ sau AA fiind, ceea ce este un nivel mai înalt de categoría A. În general se folosește termenii acestea când avem de a face cu clădiri foarte moderne, unele chiar cu certificatele clădirilor verzi și în locații cele mai atractive, ultracentrale

Cerințe obligatorii:

Cablaj modern
Podea ridicată / tavan tehnic suspendat
Sistemul modern de aerisire
Parcare subterană asigurată pentru automobile
Locuri de parcare/metru pătrat: în oraș – 1:100; în centru – 1:75; în zone periferice – 1:50
Finisaje de cea mai buna calitate
Facility management de standard înalt
Recepție la dispoziție 24 de ore și serviciu de pază
Cel puțin 1000 mp de spațiu închiriabil de birouri

Cerințe suplimentare: /dintre care cel puțin 6 sunt obligatori/

Lifturi rapide, moderne
Înălțimea pe nivel până la tavanul fals: cel puțin 2,65 m
Spații de recepție de calitate, care vehiculează prestigiu
Flexibilitate în compartimentare
Proiect arhitectural de cea mai buna calitate
Servicii disponibile în clădirea sau în imediata vecinătate
Surse de energie neinteruptibile fie și complementare
Ferestre cu geam dublu cu efectul de oglindă sau cu aspectul umbrit
Restaurant

Cum se recunoști o clădire de birouri clasa B?

Imobile de birouri clasa B trebuie să ândeplinească criteriile enumerate mai jos

Cerințe obligatorii:

Clădire de birouri careia lipsește una dintre cerințele obligatori pentru clădirile de clasa A:
/cablaj modern, – sistem de aerisire, parcare subterană sau măcar acoperită, finisaje de calitate, facility management de standard înalt, recepție și serviciu de pază 24 de ore/
Clădire de brouri cu cel puțin 750 mp de spații ănchiriabile pe nivel

Cerințe suplimentare:

Clădire de birouri careia lipsește cel puțin 6 cerințe de cele enumerate pentru immobile de clasa A din categoria cerințelor suplimentare și
Lift(uri)
Executare de calitate deosebită
Ferestre cu geam dublu
Recepție
Cantină

Ce înseamnă clădiri de birouri clasa C?

Imobile de birouri clasa C nu îndeplinesc cerințele obligatori stabilite pentru clădirile de clasa A, respectiv B

Ce sunt birouri verzi?

Clădire verde este acest fel de imobil de birouri care și-a stabilit un obiectiv să obțină un certificat în conformitate cu un sistem de certificare a clădirilor verzi, susținut de o instituție independentă locală sau din străinătate, unu dintre cele mai cunoscute fiind certificatul Green Building al Uniunii Europene sau certificatul LEED, BREEAM, DGNB, HQE.

Clădiri verzi sunt imobile ecologice sustenabile, care în timpul proiectării, construirii și folosirii lor au un impact redus asupra puluării mediului și a sănătății oamenilor.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și