O dată la 1000 de ani. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei. Patriarhul Kiril al Rusiei lipsește
Evenimentul se dorește a fi o chemare la unitate a comunității ortodoxe, formată din 250 de milioane de credincioși și a fost pregătit, în special de Pariarhia ecumenică a Constantinopolelui de peste 50 de ani.
Liderii ortodocși nu s-au mai reunit într-un Mare Sinod de la schisma din 1054 dintre Roma și Constantinopol. Dar reuniunea, care ar fi vrut să dea un mesaj de unitate, este marcată de absența a patru biserici, printre care și cea a Rusiei care, demografic, reprezintă aproape jumătate din comunitatea ortodoxă, informează rador.ro.
Mai lipsesc Patriarhul Antiohiei, Bulgariei și Georgiei. Lipsa acestora va știrbi din start mesajul de unitate atât de dorit de Patriarhul Constantinopolelui. Lipsa biserici ruse e cea care a determinat de altfel și lipsa celorlate trei biserici autocefale. Patriarhiile Antiohiei, Bulgariei și Georgiei sunt strâns legate sau chiar dependente de Patriarhia de la Moscova, de aproximativ 300 de ani.
Dizidența Moscovei și dorința sa de a controla întreaga ortodoxie a fost unul dintre principalele motive care au făcut ca Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei să nu poată fi organizat în ultimul mileniu. Ambiția de dominare a Rusiei în lumea ortodoxă datează de după cucerirea Constantinopolelui de către turci. momemt în care Moscova a început să se considere ” a treia Romă”, continuatoarea Imperiului Bixantin.
„Aceste biserici au invocat câteva rațiuni discutabile, evident, dar libertatea de a nu fi prezent este una respectată. Prima motivație a Patriarhiei Ruse a fost că nu se întrunesc toate bisericile. Și dacă lipsesc câteva, Patriarhia Rusă a conchis că prezența ei ar fi inadecvată”, a explicat pentru știri.tvr.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu toate acestea vineri, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, le-a lansat celor absenți o invitație telefonică pentru ca duminică, de Rusalii, să slujească împreună.
Cele patru biserici absente au renunțat să mai participe cu câteva zile înainte de eveniment deși la ultimele întâlniri pregătitoare capii bisericilor ortodoxe au căzut de acord că este nevoie de întrunirea Sinodului. Bisericile ortodoxe ale Bulgariei, Antiohiei, Georgiei și Rusiei sunt nemulțumite de faptul că amendamentele lor la documentele sinodului nu au fost luate în seamnă de Patriarhia de Constantinopol, cea care a organizat întrunirea.
Ierarhii ordodocși urmează să discute și să adopte în Sinodul din Creta o serie de documente privitoare la misiunea comună a ortodoxiei astăzi. Documentele au fost elaborate de-a lungul ultimilor 50 de ani în cadrul unor întruniri inter-ortodoxe și privesc relațiile dintre bisericile ortodoxe între ele și ale ortodoxiei cu restul lumii creștine și necreștine.
Temele care vor fi discutate de înalții prelați sunt de natură socială, pastorală și misionară, a mai spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Prima întâlnire, a celor 10 capi de biserici ortodoxe participante, va avea loc astăzi, iar, mâine, duminică, de sărbătoarea Pogoririi Duhului Sfânt, aceștia vor sluji Liturghia împreună.
Lucrările propriu-zise ale Sfântuli și Marelui Sinod al Ortodoxiei încep de luni și vor dura o săptămână.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentata de o delegație de 25 de ierarhi, condusă de Patriarhul Daniel.