O dietă în care domină alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul alb și pâinea albă, poate afecta serios funcțiile ficatului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat de revista Obesity, informează bbc.co.uk.
Alimentele cu indice glicemic ridicat – care sunt digerate repede de organism – pot contribui la apariția unei disfuncții hepatice, "ficatul gras", care face parte dintre "bolile tăcute".
După cum indică și numele bolii, în cazul "ficatului gras" grăsimea se depune în jurul organului, iar în timp aceasta poate fi un factor al apariției insuficienței hepatice.
Cercetătorii de la spitalul de pediatrie din Boston au descoperit acest lucru în urma unor studii realizate pe cobai.
Animalele participante la studiu au fost hrănite timp de șase luni fie cu alimente cu indice glicemic ridicat, fie cu produse cu indice glicemic scăzut.
Indicele glicemic este un mod de a măsura viteza cu care energia extrasă din alimente este absorbită de corp. Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahăr din sânge, care la rândul lui provoacă o creștere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei crește, nivelul de zahăr în sânge scade rapid, provocând amețeli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui să fie consumate doar ocazional.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro