O echipă de specialiști ai IGSU, în Galați pe termen nelimitat, pentru a consilia populația
O echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localitățile din Galați unde a avut loc o serie de cutremure, misiunea principală a acestora fiind consilierea populației și a autorităților locale.
Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, ofițerii IGSU, care au pregătire în domeniul consilierii, protecției și educării preventive a populației aflate în situații deosebite, au fost trimiși la Slobozia Conachi, Schela și Izvoarele din dispoziția secretarului de stat Cătălin Chiper.
Decizia secretarului de stat al MAI a venit după discuțiile pe care acesta le-a avut joi cu cetățenii acestor localități, mulți dintre aceștia cerând prezența în zonă a unor specialiști în gestionarea situațiilor cu care se confruntă.
Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că este normal ca seismele produse la Galați să fie însoțite de zgomote și că se poate întâmpla ca o pungă de gaze „să scape” în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.
Ionescu a spus că acolo unde la suprafață sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla „să scape” o pungă în pânza freatică și să miroasă apa a sulf, așa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.
Directorul general al INFP a mai spus că instituția a mai instalat, în zona localităților Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrești din Galați, pe lângă cele trei stații seismice portabile montate anterior pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, și echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluție de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informații din toată rețeaua, prelucrate la București de un soft și interpretate de seismologi.
Totodată, echipe de specialiști de la INFP merg la fața locului în această perioadă, iar joi la Izvoarele a fost și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) Ion Burlui, în zonă fiind mobilizați angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei și alte acțiuni.
În localitatea Izvoarele au mers, joi, și secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper și subprefectul de Galați Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au ieșit în stradă, cerându-le acestora explicații privind cauza cutremurelor.
Oamenii au încercat să blocheze drumul județean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele și DN 25, reproșându-le autorităților că nu le oferă explicații privind producerea acestor fenomene și nu iau măsuri.
Oamenii au încheiat protestul după ce autoritățile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă și care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicații.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a avertizat miercuri că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populația trebuie să evite consumul acesteia. În această situație, autoritățile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populația afectată.
Din 23 septembrie, în Galați s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade și s-a produs pe 29 septembrie.
Constantin Ionescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galați și că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activități.
El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.
Seismele din zona Galați, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toți specialiștii aflați la dispoziție, iar Prefectura și Inspectoratul Situațiilor de Urgență sunt pregătite „pentru orice fel de situație”, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliștii nu s-au mai confruntat cu așa ceva.