„O experiență unică de viață”. Pușcașii marini americani, stagiu de pregătire în premieră pe timp de iarnă la Harghita

O experiență unică de viață. Pușcașii marini americani, stagiu de pregătire în premieră pe timp de iarnă la Harghita
Publicat: 29/11/2013, 19:48
Actualizat: 05/02/2019, 13:23

Compania „Alpha” a Corpului de Infanterie Marină a SUA a încheiat, vineri, un stagiu comun de pregătire cu Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe, fiind primul antrenament al americanilor în condiții de iarnă în România, ei spunând că a fost „o experiență unică de viață”.

Pușcașii marini americani din Compania „Alpha” a Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) au ajuns, luni, în Miercurea Ciuc, pe o vreme „neprietenoasă” din punctul lor de vedere, însă pe care militarii români o numesc „vremea vânătorilor de munte”. Ei și-au întâlnit partenerii de pregătire, soldații profesioniști ai Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” Sfântu Gheorghe, pe platoul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” de la Subpădure și în poligonul de Garnizoană din Miercurea Ciuc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Condițiile meteorologice i-au pus la grea încercare pe americani, care au fost îmbrăcați în uniforme ca de vară, prea subțiri pentru o astfel de vreme, însă pușcașii marini nu s-au plâns atunci când au dormit o noapte în corturi neîncălzite, în ger, la minus 11 grade Celsius, ca și colegii lor români, având la îndemână doar strictul necesar supraviețuirii și arma de care nu se despart niciodată.

„Au venit pentru prima dată în zona de munte și nici nu sunt obișnuiți cu frigul. Încet-încet și-au dat drumul, s-au adaptat terenului și condițiilor de climă ă au prins niște condiții exact cum îi place vânătorului de munte, cu vânt, cu viscol, a și nins, a fost și ploaie și ger – dar nu s-au plâns. Au fost total buimăciți de cât de schimbătoare este vremea la munte”, a povestit colonelul Vasile Cristea, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” Sfântu Gheorghe.

Soldații americani au făcut antrenamente solicitante în teren muntos-împădurit, pe direcții greu accesibile, cățărări pe stâncile versanților aproape verticali, coborâri în rapel, dar și misiuni de scotocire, participând și la trageri cu mașini de luptă diferite de cele aflate în dotarea lor.

„Ofițerii și subofițerii Batalionului de Vânători de Munte sunt ospitalieri, sunt militari extrem de bine pregătiți, soldați nemaipomeniți, care ne-au antrenat în diferite tehnici, de la coborârea în rapel și până la modul de operare în condiții atmosferice nefavorabile, au lucrat îndeaproape cu pușcașii mei marini. Chiar dacă este foarte frig, peisajul montan de aici este superb, am lucrat bine cu soldații, a fost o ocazie unică de viață să ne antrenăm în acest areal și știu că, atunci când mă voi întoarce la ceilalți colegi infanteriști marini, le voi împărtăși această experiență”, a declarat corespondentului MEDIAFAX locotenentul Michael Phillips de la „Alpha” Company, Black Sea Rotational Force 2014, comandantul Detașamentului de militari americani.

„Mi-a plăcut foarte mult că am putut să schimbăm armele între noi”, a spus, la rândul său, sergentul Brandon Johnson.

În schimb, militarii români au avut ocazia să testeze mitralierele M27 ale infanteriei americane și armamenul de pe vehicule blindate Humvee (HMMWV).

Infanteriștii marini americani și-au însușit cu ușurință noile tehnici de luptă ale vânătorilor de munte, au dat dovadă de solicitudine și de disciplină de fier.

„Sunt militari foarte bine pregătiți, foarte de încredere, își cunosc extrem de bine meseria, știu foarte bine ce au de făcut, în orice situație pe teren. S-au adaptat foarte repede la zona montană, chiar și la clima noastră, la toate categoriile de armament, au tras foarte bine”, a apreciat căpitanul Ciprian Hopulele, comandantul Companiei I VM a Batalionului 22 VM „Cireșoaia”.

Unii dintre vânătorii de munte îi cunosc pe soldații americani dinainte de stagiul de pregătire în comun din județul Harghita. Locotenentul Răzvan Pălie a luptat alături de ei în teatrul de operații din Afganistan.

„Am mai colaborat în Afganistan, este o mare plăcere să lucrezi cu ei, putem colabora perfect, putem învăța multe lucruri bune de la ei, iar ei pot învăța de la noi. Am avut încredere în ei în toate misiunile pe care le-am avut împreună și ei la fel, deci, abia astept să lucrez din nou cu ei și pe viitor, ca acum”, a spus acesta.

Acțiunea comună din Harghita a militarilor români și americani, etapă de instruire planificată în cadrul exercițiului multinațional „Black Sea Rotational Force 2014”, desfășurat împreună cu militarii Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) al SUA, a fost apreciată de „ambele tabere”, americanii spunând că se dorește și pe viitor organizarea unor astfel de stagii comune.

„A fost excelent, am colaborat foarte bine. Din câte știu, comandantul Black Sea Rotational Force și MARFOREUR (Marine Forces Europe) ar dori să fie organizate instruiri similare și pe viitor și, dacă se va găsi oportunitatea, inteționăm să ne antrenăm mai mult în zona montană și în condiții de vreme rece, cu acest batalion”, a afirmat locotenentul Michael Phillips.

Militarii americani vor pleca vineri seară din Harghita nu doar cu amintiri plăcute, ci și cu daruri din partea vânătorilor de munte, despre care au spus că „și-ar lăsa viața cu toată încrederea în mâinile lor, într-un teatru de război”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang