O fată de 16 ani a fost victima unei crime îngrozitoare, la scurt timp după ce Poliția plecase din zonă, pentru a asigura ordinea la un meci
Directorul adjunct al Poliției Locale Iași, Georgel Grumeza, a declarat, luni, că o patrulă formată din doi polițiști s-a aflat sâmbătă după-amiază în Parcul Copou, dar că a părăsit zona în jurul orei 15.30, cu jumătate de oră înainte de producerea crimei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Adjunctul Poliției Locale spune că unul din polițiști a observat doi tineri aflați pe bancă în zona în care s-a produs crima, dar că nu exista niciun indiciu că între cei doi adolescenți ar exista un conflict.
„Polițiștul a văzut doi tineri care stăteau pe bancă, dar nu a existat nici un indiciu că între aceștia ar fi apărut o stare conflictuală. Nu a existat o ceartă sau vreo altercație. Probabil, polițistul va fi audiat ca martor”, a spus Georgel Grumeza.
El a explicat că polițiștii locali au mers deplasat apoi la stadionul situat la câteva sute de metri distanță de parcul Copou, pentru a asigura ordinea la meciul de fotbal pe care echipa CSMS Iași l-a susținut sâmbătă seară de la ora 18.00.
Adjunctul șefului Poliției Locale Iași a mai precizat că în zona Copou a fost introdusă o patrulă permanentă, care acționează în trei schimburi, măsura fiind luată după ce în urmă cu doi ani din Parcul Copou au fost furate trei busturi.
Pe de altă parte, conducerea Poliției Locale Iași susține că deocamdată nu se impune vreo anchetă internă în acest caz.
Nu a fost demarată până în prezent nici o anchetă internă, pentru că s-a constatat că polițiștii s-au aflat în zonă sâmbătă după-amiază, când a avut loc acel eveniment”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iași, Nicoleta Deciu.
Poliția Locală Iași are 300 de agenți, însă conducerea instituției susține că necesarul ar fi de 400 de politisti. Instituția este dotată cu 33 de autoturisme.
„În general, într-o zi normală, avem o sută de oameni la patrulare, în trei schimburi. Aici intră nu doar patrulele de ordine publică, ci și cele pe evidența persoanelor, mediu sau activități comerciale. Azi, spre exemplu, în schimbul întâi avem 16 patrule în oraș, adică 32 de agenți”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Nicoleta Deciu.
Potrivit acesteia, polițiștii locali acționează cu patrule proprii în zonele Copou, pietonalul Ștefan cel Mare și Piața Unirii, dar și în echipe mixte, alături de Poliția națională, în restul municipiului.
„Fata de 16 ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-amiază, în Parcul Copou, ea fiind descoperită de către trecători care au sunat la 112. Echipajul medical care a ajuns la fața locului a încercat fără succes să o resusciteze pe fată, care avea urme de strangulare.
Procurorii Parchetului Tribunalului Iași, care au preluat ancheta în acest caz, au stabilit că adolescenta a fost sugrumată de către iubitul ei, în vârstă de 16 ani, cu un colier de plastic, autoblocant, iar crima ar fi fost premeditată.
Anchetatorii spun că băiatul o suspecta pe fată că l-ar înșela și a chemat-o pe aceasta în parc, la o întâlnire, cei doi așezându-se pe o bancă.
Conform surselor citate, băiatul i-ar fi spus fetei să se întoarcă, pentru că are un cadou pentru ea, moment în care ar fi sugrumat-o cu un colier din plastic folosit pentru strângerea capacelor roților de mașini și care avea un mecanism ce se blochează, fiind imposibil de dat jos fără a fi tăiat.
Duminică, băiatul a fost audiat de către procurori și polițiști și și-a recunoscut fapta, ulterior el fiind reținut.
Băiatul este elev la Colegiul Tehnic „Mihail Stuza” din Iași, iar conform reprezentanților școlii, în primul semestru el a avut două corigențe și nota scăzută la purtare din cauza numărului mare de absențe.
„Situația la învățătură nu este una tocmai bună, are două corigențe pe primul semestru. Sunt în stare de șoc, doar am organizat atâtea activități cu ei, am vorbit chiar și săptămâna trecută despre activitatea violentă, consumul de etnobotanice, absențele, a fost și Poliția de proximitate. Nu am aflat prea multe de la părinți, mama de abia putea să vorbească”, a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul colegiului, Ștefan Chirchirău.
La rândul său, adolescenta ucisă era elevă în clasa a IX-a la Liceul „Dimitrie Cantemir”, era olimpică la limba română și terminase primul semestru cu media 9, profesorii descriind-o ca fiind „un copil voios, mereu cu mâna sus la ore”.
Profesorii Dianei, fata strangulată în Parcul Copou de către prietenul ei, se declară consternați.
Anca Dimitriu, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Iași, unde fata învăța la o clasă de la profilul Științe Sociale, biling, spune că Diana era o elevă foarte bună și terminase primul semestru cu media 9.
„Fetița aceasta era o copilă bună la învățătură. Oricine și-ar dori astfel de copil la școală, face parte din rândul celor pe care poți să te bizui. Mă suprinde că acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut să ajungă într-o astfel de companie. Era mereu cooperantă, cu mânuța sus, și nu avea obiecte la care nu învăța. Avea peste tot medii de 8, 9 și 10”, a declarat directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”.
Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, afirma, duminică, referindu-se la uciderea adolescentei, că Poliția Locală s-a transformat în „garda personală” a primarului Nichita și că trebuie aflat unde erau cei care ar fi trebuit să asigure siguranța publică în Parcul Copou la momentul la care s-a produs crima.
„După incidentul cu furtul statuilor din Parcul Copou de acum doi ani, s-au promis măsuri sporite de siguranță. Ce s-a întâmplat concret de atunci? Dacă au fost întreprinse măsuri, atunci ele s-au dovedit a fi total ineficiente. Câte tragedii mai trebuie să aibă loc pentru ca siguranța publică a ieșenilor să fie o prioritate pentru Primărie? Cer municipalității să ia toate măsurile pentru ca un astfel de tragic eveniment să nu se mai repete, începând cu un audit serios la Poliția Locală”, spunea președintele Consiliului Județean Iași.
În ultimii ani, la Iași au avut loc mai multe crime comise de minori.
Astfel, în toamna anului trecut, Gabriel Moțoc, un alt adolescent în vârstă de 17 ani, a fost arestat pentru omor calificat, fiind acuzat că a ucis cu mai multe lovituri de topor doi soți din comuna ieșeană Tomești, luând din locuința victimelor o sumă de bani, trei telefoane, buletinul bărbatului și un pistol cu bile. Tânărul fusese angajat de către cei doi soți să presteze diverse activități în gospodăria acestora. Recent, Moțoc a fost condamnat la 15 ani de detenție într-un centru de reeducare, sentința nefiind însă definitivă.
În 2011, un alt minor, Silviu Tecuță, și-a ucis mama și bunica, băiatul fiind bolnav de schizofrenie. În prezent, adolescentul este internat într-un centru de specialitate
În vara anului 2009, Mihai Teodosian, în vârstă de 13 ani, elev în clasa a VII-a la un liceu de elită din Iași, și-a omorât mama, profesoară de geografie, cu mai multe lovituri de ciocan, în timp ce aceasta se afla la calculator, în propria locuință.
În fața procurorilor, băiatul și-a recunoscut fapta, dar a spus că nu poate explica de ce a comis acest gest. El a precizat în fața anchetatorilor că avusese o controversă cu mama sa, întrucât nu l-a lăsat să plece de acasă. Deși a fost găsit cu discernământ, copilul nu a putut răspunde în fața legii pentru că în momentul comiterii faptei avea sub 14 ani.
Imediat după comiterea crimei, Teodosian a fost internat la Spitalul Socola din Iași, fiind apoi transferat la Centrul pentru copiii delicvenți de la Târgu Frumos. Doi ani mai târziu, în 2011, adolescentul a fost transferat de la Centrul pentru Minori Delicvenți din Târgu Frumos la un centru din Iași, după ce a fost admis la un liceu din municipiu, în urma repartizării computerizate.