O femeie din București a PĂCĂLIT vânzătorii de bijuterii cu 250.000 de lei. Infractoarea s-a folosit de o „vulnerabilitate” a aplicației bancare

Publicat: 31 08. 2024, 12:25
Actualizat: 31 08. 2024, 12:28

O bucureșteancă a păgubit mai mulți vânzători de bijuterii pe OLX, sau Maket Place, cu 250.000 de lei, folosindu-se de ceea ce judecătorii au numit „o vulnerabilitate” a unei aplicații bancare. Femeia a fost prinsă de autorități și condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

O femeie din Capitală a păcălit mai mulți vânzători de bijuterii de pe platforme, precum OLX, sau Market Place, iar prejudiciul se ridică la 250.000 de lei. În perioada 2022-2023, 16 comercianți au căzut victime femeii care se prezenta ca un potențial client.

Concret femeia spunea că vrea să achiziționeze bijuteriile și se întâlnea cu vânzătorii, pentru a face tranzacția și a intra în posesia obiectului prețios. Aceasta, însă, motiva mereu că nu are bani cash, dar că face transferul banilor printr-o aplicație bancară.

Deși nu avea banii necesari în cont, aceasta iniția totuși transferul și, potrivit judecătorilor, profita de „vulnerabilitatea aplicației (…) care indica faptul că transferurile inițiate de către aceasta erau transmise cu succes spre procesare”.

La puțin timp însă de la „inițierea transferului”, vânzătorul primea notificarea că tranzacția a fost refuzată.

Au existat, însă, cazuri, când femeia arăta păgubiților inclusiv un ordin de plată „în procesare” care includea suma și alte date personale.

„Succesul acțiunii de inducere în eroare a fost asigurat de faptul că inculpata (…) în majoritatea cazurilor remitea persoanelor vătămate capturile foto și ordinele de plată în format electronic, emise de aplicația bancară sau le prezenta pe telefonul său, pentru a demonstra realizarea tranzacțiilor, deși, în realitate (…) cunoștea că au caracter fraudulos, fiind folosite de către aceasta pentru a susține afirmațiile mincinoase”, arată judecătorii, potrivit Digi24.ro.

Banca ce deține aplicația prin care femeia a făcut transferul a îndemnat clienții să fie atenți la orice tranzacție suspectă.

FOTO: Pexels

Citește și:

Motivele pentru care foștii soți ajung în instanță: Un butoi de 7 vedre de țuică, un lighean, peste 200 de oi și doi cai

Cum arată medalia olimpică a unui sportiv la doar o săptămână după ce a fost câștigată. „Ar trebui să creștem puțin calitatea”