Prima pagină » Știri » O femeie din Cluj care a sunat la 112 spune că medicul ambulanței i-a consultat copilul doar după ce l-a plătit

O femeie din Cluj care a sunat la 112 spune că medicul ambulanței i-a consultat copilul doar după ce l-a plătit

O femeie din Cluj care a sunat la 112 spune că medicul ambulanței i-a consultat copilul doar după ce l-a plătit
O femeie din Cluj a depus o plângere la Serviciul Județean de Ambulanță, reclamând că, după ce a sunat la 112 întrucât copilul ei de șase ani se simțea rău, medicul ambulanței private sosite i-a cerut 180 de lei pentru a-l consulta, reclamația femeii urmând să fie trimisă la DSP și CJAS.

Mama unui copil în vârstă de șase ani a depus, joi, o plângere la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, susținând că medicul unei ambulanțe private i-a cerut bani pentru a consulta copilul.

Femeia, din localitatea Florești, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vinerea trecută se afla împreună cu copilul la socrii săi, în Cluj-Napoca, iar băiatului i s-a făcut rău, astfel că a sunat la 112, iar acolo a ajuns o ambulanță privată.

„Am sunat la 112, copilul meu se simțea foarte, foarte rău. Îl durea burtica, în urmă cu o săptămână înghițise o jucărie și nu se simțea bine. Eram în cartierul Mănăștur, la socri, am sunat la 112, mi-a făcut legătura cu o salvare și au venit un medic și încă două femei și un domn. M-a întrebat CNP-ul copilului, am zis că nu îl am, sunt la socri, noi locuim în Florești, certificatul este acolo. Au zis că dacă nu îl au, dacă e alt copil, nu pot să îl ia, mi-au spus că trebuie să achit 180 de lei, pentru că altfel nu pot să intre la caz. Au zis că dacă nu am CNP-ul, cum pot să justific cine e copilul? Am dat 200 de lei și, după ce am achitat suma, m-au transportat la spital împreună cu copilul. Până când nu am dat banii, nu l-au consultat”, a afirmat femeia.

Ea a adăugat că a mers, luni, la sediul firmei, unde a dus certificatul de naștere al copilului și și-a recuperat banii.

„Luni am mers la sediul firmei, pe Calea Turzii, și mi-am recuperat banii de acolo. Eu am dat banii la medic, la sediul firmei am primit banii înapoi de la o doamnă, am dus certificatul de naștere, mi-au făcut o copie și am primit banii. Azi (joi – n.r.) am fost la Ambulanță (SAJ – n.r.) și am depus plângere. Medicii de la SAJ au spus că ce s-a întâmplat este revoltător, nu trebuia să îmi ia nicio sumă de bani, eu am sunat la 112, nu la ambulanță privată să vină acasă, așa ceva nu e admisibil. Pe moment nici nu știam ce să răspund, apoi îmi spuneau și din familie că dacă nu aveam bani ce făceam cu copilul? Eram îngrijorată pentru copil, eu sunt și însărcinată în luna a șaptea, trebuia să sun atunci înapoi la 112, dar atunci nu am făcut-o”, a povestit femeia.

Managerul general al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că sesizarea va fi trimisă Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

„Avem o sesizare din partea unei doamne privind un incident care a avut loc vineri, 14 septembrie. O ambulanță privată s-a deplasat la un caz și se pare că a solicitat o sumă de bani. Nu putem verifica această sesizare, nu suntem organ de cercetare, era vorba de o ambulanță privată, nu de SAJ sau de SMURD. Vom trimite reclamația organelor competente, CAS și DSP. Nu am mai întâlnit până acum o astfel de sesizare”, a spus Simu.

Conform sursei citate, ambulanțele private pot cere bani doar dacă sunt solicitate direct, nu prin serviciul 112.

„Ambulanțele private, conform legii 95, pot să meargă la non-urgențe sau la transport sanitar neasistat. Ambulanțele private intră și ele la serviciul 112, la rând cu ambulanțele noastre și ale SMURD. Dacă sunt urgențe majore, accidente, infarct, de exemplu, merge ambulanța de stat sau SMURD-ul de grad 2, dureri abdominale sau febre, aceste ambulanțe private pot fi trimise în ordinea apariției lor pe ecranul dispecerului. Dacă sunt trimise prin 112, nu pot pretinde bani, serviciile fiind decontate de CAS ulterior. La Cluj sunt cinci servicii de ambulanțe private care au contract cu CAS”, a explicat Simu.

Reprezentanții serviciului de ambulanță privată spun că acuzațiile sunt nefondate și că niciun membru al echipajului nu a cerut vreun ban.

Directorul DEY Security – divizia medical, Andrei Bonțidean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a făcut o verificare internă și niciun membru al echipajului care a intervenit vinerea trecută nu a cerut bani femeii.

„Eu am vorbit cu toți membrii echipajului, niciunul nu a solicitat sau primit de la doamna respectivă vreo sumă de bani. Nici nu văd de ce ar fi solicitat medicul meu o sumă de bani pentru acest caz, mai ales că a fost prin serviciul 112”, a spus Bonțidean.

Reprezentanții ambulanței private spun că, dacă acuzațiile sunt nefondate, femeia va fi acționată în instanță pentru defăimare și prejudicii de imagine, iar dacă sunt adevărate medicul vinovat riscă desfacerea contractului de muncă.

Citește și