O femeie din Iași A MURIT în timp ce aștepta să se închine la moaștele Sf. Parascheva
Femeia se afla de câteva ore la rând, la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. La un moment dat, i s-a făcut rău și a ieșit din rând, solicitând ajutorul echipajului medical din zonă. Starea femeii s-a agravat rapid, iar medicii au constatat decesul acesteia.
„Persoana avea antecedente cardiace. La sosirea echipajului medical, s-au aplicat metode de resuscitare, dar din nefericire femeia a murit”, a declarat Daniela Cimpoeșu, medicul șef UPU-SMURD Iași.
Alți doi credincioși aflați, de asemenea, în zona Catedralei Mitropolitane din Iași au acuzat probleme cardiace, dar după ce au primit îngrijiri medicale s-au întros la rănd, spunând că se simt bine.
Medicii îi atenționează pe credincioșii care vin la sfntele moaște să nu plece de acasă fără să aibă asupra lor medicamente, mâncare și haine groase. Anul trecut, o femeie din județul Prahova, de 55 de ani, a murit la Iași în timp ce aștepta să se închine la sfintele moaște. Ea avea probleme cardiace, iar pe fondul oboselii și al frigului, i s-a făcut rău, murind la scurt timp.
Mii de oameni veniți din toate colțurile țării așteptau, sâmbătă dimineață, la rând la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina la sfintele moaște depuse într-un baldachin în curtea lăcașului de cult.
Primii pelerini veniți să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iași încă de joi după-amiază, unii dintre aceștia așezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaștelor din incinta catedralei. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfășurată vineri dimineață, la care au asistat câteva mii de oameni, racla fiind așezată într-un baldachin în curtea catedralei.
Pelerinii care vor trece pe la raclă vor primi câte o cruciuliță din partea Mitropoliei Iași, în total fiind pregătite peste 300.000 de astfel de obiecte de cult.
Mai multe artere din zona centrală a orașului au fost închise, iar pe mai multe clădiri și pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare – la gară și pe bulevardul Ștefan cel Mare.
De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic și asistent, pentru intervenții în caz de urgență.
Câteva sute de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în următoarele zile la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizați peste o mie de jandarmi și polițiști care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola orașul.
Ca și anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marți, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare, la ceremonia religioasă fiind așteptat și premierul Victor Ponta.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Florin Ghețău, corespondenti@mediafax.ro