O femeie din Iași a murit în timp ce stătea la coadă la slujba de Sfânta Parascheva
O femeie de 61 de ani a murit noaptea trecută la Iași, în timp ce aștepta la coadă la slujba de Sfânta Parascheva. Femeia avea probleme cardiace și a intrat în stop respirator, medicii nemaiputând să îi salveze viața.
„S-a solicitat un echipaj cu medic pentru o pacientă care avea vibrilații ventriculare. Într-un minut echipajul a fost la fața locului. Femeia a intrat în stop cardio-respirator. S-au aplicat manevre de resuscitare, timp în care pacienta, în vârstă de 61 de ani, era transportată la Spitalul Parhon, din Iași. Femeia a murit la secția ATI a spitalului”, a declarat dr. Luminița Budron, medic coordonator Ambulanța Iași.
Medicul a mai spus că acesta nu este primul caz în care unul dintre pelerinii veniți la moaștele Sfintei Parascheva moare. „În fiecare an ne confruntăm cu pelerini care intră în stop cardiac și care mai apoi decedează. Lipotimiile sunt de asemenea întâlnite în rândul celor care participă la această slujbă”, a mai dr. Budron.
Din primele date, se pare că femeia s-ar fi așezat la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva încă din cursul nopții de joi spre vineri și că, pe fondul oboselii, dar și al lipsei hranei, i s-ar fi făcut rău.
Marius Țăranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, a declarat că 30 de persoane au leșinat în timp ce stăteau la coadă, câțiva dintre pelerini fiind transportați la spital.
Vineri, în jurul orei 14.00, coada la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva măsura aproximativ doi kilometri, în zonă fiind în jur de 20.000 de pelerini.
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, vineri dimineață, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind așezată apoi într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult.
Peste 16.000 de pelerini așteaptă să se închine la moaște
Peste 16.000 de pelerini așteaptă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, scoase într-o procesiune, vineri dimineață, din incinta Catedralei Mitropolitane din Iași, rândul credincioșilor întinzându-se pe o lungime de peste un kilometru, transmite corespondentul Mediafax.
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, vineri dimineață, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind așezată apoi într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult. Alături de moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost așezate și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seară, de la Mănăstirea Neamț.
Pelerinii au început să se așeze la rând încă de joi seară, aceștia așteptând peste 12 ore în zona în care vineri dimineață urmau să fie scoase sfintele moaște din incinta Catedralei.
„La ora 8.30, așteptau să se închine la sfintele moaște peste 16.000 de oameni, lungimea rândului depășind un kilometru. Dimineață, au venit și 4.000 de pelerini de la Voluntari, cu 80 de autocare. Ei se află acum la rând, așteptând să treacă pe la raclă”, a declarat maiorul Marius Țăranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care asigură ordinea publică la pelerinajul de la Iași.
Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulației, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă sfintele moaște.
Câteva mii de credincioși s-au închinat, joi, la moaștele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iași, oamenii spunând că au venit mai devreme pentru a evita aglomerația.
La Iași au ajuns pelerini din mai multe județe ale țării, autocare cu număr de București, Galați, Neamț sau Suceava fiind parcate în centrul orașului.
Peste 1.200 de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică
Autoritățile se așteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieșene să se întindă constant pe o lungime de peste doi kilometri.
Peste 1.200 de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iași.
Peste 250.000 de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în aceste zile în oraș.
Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și nu în curtea instuției, ca în anii precedenți. La slujbă va asista și premierul Victor Ponta, a anunțat, joi, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.
Vineri seară, pe străzile din centrul orașului, este programat pelerinajul Calea Sfinților, racla cu sfintele moaște urmând a fi purtată pe umeri, de către preoți, pe o distanță de câțiva kilometri.
Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare.
În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării, au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște.
Florin Ghețău, corespondenti@mediafax.ro