Prima pagină » Știri » O firmă din Australia a vrut să facă o afacere într-o comună din Timiș, însă i-a scăpat un DETALIU IMPORTANT. Ce i-au pregătit localnicii

O firmă din Australia a vrut să facă o afacere într-o comună din Timiș, însă i-a scăpat un DETALIU IMPORTANT. Ce i-au pregătit localnicii

O firmă din Australia a vrut să facă o afacere într-o comună din Timiș, însă i-a scăpat un DETALIU IMPORTANT. Ce i-au pregătit localnicii
Locuitorii din comuna Săcălaz, județul Timiș, se pregătesc de referendum, pentru a-și exprima opinia cu privire la exploatările petroliere prin metoda fracturării hidraulice.

Cei 6.800 de locuitori cu drept de vot din Săcălaz sunt așteptați, duminică, la vot, scrie digi24.ro. Întrebarea la care trebuie să răspundă este: „Sunteți de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătății oamenilor, animalelor sau mediului înconjurător?”

„Nu sunt de acord, o sa votez nu, pentru că o să polueze tot și am copii mici care o să crească aici! Venim la vot. Da… votăm să nu facă prostii aici pe câmp”, a declarat un locuitor din Săcălaz.

„Adică cum?! Ne dă gaz în sat?! Nu! Fără! Nu se poate! Murim”, a spus un alt sătean.

Organizarea referendumului a fost posibilă după ce Consiliul Local din Săcălaz a adoptat o hotărâre care permite deschiderea urnelor. Oamenii din sat s-au speriat că firma australiană caută de fapt gaze de șist și nu petrol sau gaze naturale, așa cum susține. Mai mult, unii proprietari de terenuri au fost chemați la tribunal, după ce nu au permis societății să facă prospecțiuni pe terenurile lor.

Firma de prospecțiuni a încercat, la rândul ei, să clarifice situația: „ADX vrea să exploateze numai resurse convenționale, fapt stipulat și în contractul de concesiune cu Guvernul României. Noi am explicat de nenumărate ori populației din zonele de interes că avem dovezi clare că în perimetrele de prospectare nu există gaze de șist”.

În comuna Săcălaz vor fi deschise, duminică, 3 secții de votare și câte una în fiecare din cele două sate aparținătoare. Organizarea referendumului costă 30.000 de lei și pentru a fi validat, trebuie să vină la urne 2.040 de persoane, iar din acestea 1.021 de voturi să fie împotriva fracturării hidraulice. 

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și