O furtună a culcat la pământ copacii dintr-o pădure de 55 de hectare. Prefectul de Suceava dă vina pe fenomenul turbionar
Prefectul de Suceava, care a fost marți dimineață în comuna Ulma pentru a coordona operațiunile de deblocare a drumului acoperit cu arbori căzuți, a declarat că furtuna a avut un moment maxim în jurul orei 22.30, când vântul a bătut cu putere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a precizat că zona afectată se află la confluența a trei văi adânci, unde s-a creat, cel mai probabil, „un fenomen turbionar”.
„În zonă văile sunt foarte adânci și muntele foarte abrupt și, probabil, această configurație a reliefului a făcut ca viteza vântului să crească”, a spus Sinescu.
El a mai spus că în pădurea respectivă pământul este umed, ca urmare a ploilor din ultima perioadă, iar rădăcinile copacilor sunt dispuse „pe orizontală”.
„Au picat precum popicele. Primii copaci doborâți au fost problema, iar pe urmă au fost antrenați unul după altul ca un efect de domino”, a explicat Sinescu.
El a menționat că o parte dintre copaci au fost rupți, însă mulți au fost smulși din rădăcină, fapt ce arată că și umiditatea terenului a contribuit la producerea fenomenului din Ulma.
Copacii dintr-o pădure din comuna suceveană Ulma au fost doborâți de vânt pe o suprafață de aproximativ 55 de hectare, în urma unei furtuni produse în noaptea de luni spre marți, la o primă evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă.
Rețeaua electrică, aflată pe culme, nu a fost afectată de furtună, însă circulația rutieră pe drumul care face legătura între Ulma și Lupcina a fost blocată.
„Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de cinci kilometri”, afirma anterior prefectul Florin Sinescu, menționând că marți la prânz traficul pe drumul respectiv a fost reluat.
El adăuga că valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.
Sinescu preciza că a solicitat silvicultorilor care au acționat în zonă să taie și copacii care nu au fost doborâți de vânt pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă și să fie înregistrate incidente.
Totodată, au fost scoși copacii care au căzut în albia pârâului Nisipitu din zonă, în condițiile în care județul Suceava se află sub atenționare cod galben de ploi.
Prefectul menționa că în timpul furtunii cantitatea de precipitații căzute nu a fost mare, însă vântul a fost foarte puternic.
Sinescu mai spunea că arborii doborâți de vânt vor trebui scoși cât mai repede din pădure întrucât lemnul căzut favorizează apariția și dezvoltarea dăunătorilor forestieri.