Prima pagină » Știri » O grupare de infractori cibernetici, cercetată în 15 state, a fost destructurată în România

O grupare de infractori cibernetici, cercetată în 15 state, a fost destructurată în România

O grupare de infractori cibernetici, cercetată în 15 state, a fost destructurată în România
O grupare specializată în infracțiuni informatice, care era cercetată în 15 state, a fost destructurată în urma unor percheziții efectuate în România simultan cu descinderi în celelalte state, informează Poliția Română.

Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT, cu sprijinul Europol, au efectuat, marți, 16 percheziții la locuințele unor persoane bănuite că ar fi comercializat date confidențiale prin intermediul unui forum. Perchezițiile au fost efectuate în București, Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea și Făgăraș, la 12 persoane.

Cele 12 persoane din România fac parte dintr-o grupare internațională organizată, care este cercetată în 15 state. La acțiune au participat și ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie.

Au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate și coordonate de FBI și Europol.

În primăvara anului 2013, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe un forum online, specializat în activități din sfera criminalității informatice.

Pe forum, 12 persoane din România și-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora ar fi comunicat între ei, ar fi comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică și ar fi coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.

Folosindu-se de informațiile deținute, ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2013 – 2014, unul din bănuiți s-ar fi implicat alături de alți suspecți cercetați în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăți și totodată împotriva clienților unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obținerii de date confidențiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activități infracționale cu specific informatic.

Totodată, s-a stabilit că pe parcursul anului 2014, un alt bănuit ar fi achiziționat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidențiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituții financiare din SUA și Anglia și, ar fi transferat fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât și din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Doi bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT, urmând a fi prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, precum și fraudă informatică.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și SRI.

Citește și