Procurorii din Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au făcut, marți, șapte percheziții domiciliare pe raza județului Vrancea, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT.
Concomitent, Unitatea de Sclavie Modernă a Poliției Metropolitane din Londra a făcut opt percheziții la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracționale din capitala Marii Britanii.
Toată acțiunea a avut loc în cadrul unei echipe comune de anchetă între autoritățile judiciare din România și Regatul Unit al Marii Britanii.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 – 2018, 12 suspecți au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilități financiare reduse, pe care le-a transportat în Marea Britanie, unde au fost angajate ca personal necalificat în domeniul construcțiilor civile.
Potrivit statisticilor, numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu aproape 27% în 2017 față de 2016. Cele mai multe victime sunt tinere care sunt ademenite cu un loc de muncă în străinătate sau cu o poveste de dragoste.
„Astfel, membrii grupului au racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie, le-a obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupului au obținut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline. În fapt, membrii grupului infracțional au intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, oferindu-le salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. De asemenea, victimele au fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă”, arată DIICOT.În urma perchezițiilor, au fost găsite și confiscate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de către autoritățile din Marea Britanie.
În urma perchezițiilor, au fost găsite și confiscate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de către autoritățile din Marea Britanie.
„Conform legislației române, suspecții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă. În urma acțiunii desfășurate de către autoritățile judiciare din România și Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate patru persoane pe raza județului Vrancea și 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra. La locațiile percheziționate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în mecanismul de referință a victimelor traficului de persoane”, adaugă procurorii.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operațiunea Cardinas (2016-2018).
Secția Consulară a Ambasadei României la Londra a susținut acțiunea, asigurând emiterea documentelor provizorii pentru cei care nu dețineau astfel de acte.
Foto: Poliția Română