O grupare infracțională care a prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei a fost destructurată
O grupare organizată infracțională, care, prin intermediul unor societăți fantomă, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane lei, reprezentând impozitul pe profit și TVA, a fost destructurată de polițiști specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), ofițerii BCCO Târgu Mureș și procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Târgu Mureș au desfășurat, miercuri, zece percheziții domiciliare, simultane, pe raza județului Mureș și în municipiul București, punând în aplicare șase mandate de aducere.
Persoanele față de care s-au executat mandatele de aducere au fost conduse la sediul DIICOT -Serviciul Teritorial Târgu Mureș pentru audieri urmând ca procurorul să se pronunțe cu privire la luarea măsurilor privative de libertate.
La trei adrese din județul Mureș figurau și sediile a trei societăți comerciale.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, din cursul anului 2011 și până în prezent, membrii grupării au preluat cinci societăți comerciale de tip fantomă, stabilind sediile sociale pe raza municipiului București, în numele cărora au fost emise facturi fiscale fictive către trei societăți comerciale în funcțiune, de pe raza județului Mureș.
IGPR precizează că au fost identificați zece suspecți, din județele Mureș, Galați, Cluj și municipiul București ca făcând parte din grupare.
Potrivit sursei citate, sumele reprezentând contravaloarea facturilor fictive, identificate până în prezent, au o valoare de peste 30 milioane lei și erau virate succesiv prin mai multe conturi bancare, deschise în numele societăților de tip fantomă, ridicate în numerar și apoi împărțite între membrii grupării.
„Prin aceste operațiuni fictive, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de peste 12 milioane lei, reprezentând impozitul pe profit și TVA. În cauză continuă cercetările, urmând a fi dispuse verificări fiscale la societățile comerciale în funcțiune, în vederea stabilirii cu exactitate a sumelor de bani spălate, a prejudiciului cert și a aplicării măsurilor asigurătorii. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate mai multe documente contabile, sisteme informatice, alte mijloace materiale care probează activitatea infracțională precum și sumele de 605.400 lei și 23.000 euro care au fost indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului”, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.
IGPR informează că cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani faptă prevăzută și evaziune fiscală, în formă continuată.