O icoană, ce ar fi aparținut domnitorului Vlad ȚEPEȘ, scoasă la licitație în Barcelona. Piesa s-ar putea vinde cu 600.000 de euro

Publicat: 27 06. 2024, 21:52
Actualizat: 27 06. 2024, 21:53

This browser does not support the video element.

O icoană care i-ar fi aparținut lui Vlad Țepeș a fost scoasă la vânzare de cea mai mare casă de licitație din Barcelona. Valoroasa lucrare de artă, creată în secolul al XV-lea, ar putea fi achiziționată chiar și cu 600.000 euro.

O icoană, expertizată de specialiști ca aparținând domnitorului Vlad Țepeș, este scoasă la vânzare de cea mai importantă casă de licitații din Barcelona.

Prețiosul obiect este o icoană pe lemn cu margini din aur, în care sunt reprezentați mai mai mulți sfinți  iar în partea de jos, se află Sfinții Constantin și Elena. Unul dintre elementele ce i-a determinat pe experți să identifice această icoană ca aparținând lui Vlad Țepeș, este stema Țării Românești, așa cum era pe vremea domnitorului, adică vulturul cu aripile deschise și cu o cruce mare în cioc.

Potrivit unei analize, stema este identică cu o pictură de pe una dintre mănăstirile ctitorite de domnitor. De asemenea, este identică cu o pictură din una dintre primele cărți de pe teritorii țării noastre, tipărită în vremea lui Vlad Țepeș. Este și o expertiză mai nouă, din 2022, a Universității de Arte din Viena, care autentifică acest obiect, cel puțin în ceea ce privește perioada istorică. Este și o autentificare din partea Ministerului Culturii din Spania, care dă și drept de vânzare și de export pe teritoriul Spaniei.