În primele zile ale anului, pe pagina de Facebook a Parohiei Lazu din județul Constanța, era anunțat un eveniment deosebit: pe 5 ianuarie, urma să fie adusă în biserică Icoana Maicii Domnului din Ucraina facatoare de minuni „Odighitria Baitalskaia„, cu ajutorul căreia au fost rezolvate probleme cotidiene sau duhovnicești. „Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătățirea vederii, naștere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii,” enumerau reprezentanții parohiei câteva din minunile săvârșite de vestita icoană.
Pe 7 ianuarie 2019, pe pagina aceeași pagină se anunța că icoana „și-a făcut datoria”!
„În această seară 07-01-2019, Icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze în Biserica din parohia noastră. Slavă să-i aducem Maicii Noastre. Icoana o să mai stea la noi în Parohie până joi 10.01.2019 ora 20:00.”
„Mirul s-a văzut în zona aceasta, a ochilor. Iar după aceea a început să izvorască și în zona aceasta, deci, pe interior”, a declarat George Pițigoi, preotul parohiei Lazu.
Curioși, jurnaliștii constănțeni au dat fuga la biserica din Lazu să vadă minunea, dar au fost dezamăgiți: nici urmă de mir!
„A izvorât mir din icoană, și aseară și azi dimineață,” a încercat să-i convingă preotul. ” Puteți să mirosiți mireasma mirului, doar pe partea cu Mântuitorul. Mir a curs foarte mult aseară, dar el se usucă foarte repede. Puțin se mai vede, ce s-a prelins azi dimineață, aici undeva, nu îmi dau seama. Aici se mai vede o brobonică, dar era plin. El se usucă foarte repede. Rămâne în schimb mireasma„.
Mai puțin „duși la biserică”, jurnaliștii au aflat că totul este o escrocherie prin care se profită de naivitatea credincioșilor.
„Am reușit să găsim în mediul online nu mai puțin de ȘASE copii ale acestei icoane, diferite între ele, prezentate în diverse locuri drept originale”, precizează dezvăluiri.ro.
De pe urma icoanei, preoții au primit donații de mii de euro, iar Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, declară că și o replică a icoanei originale poate face minuni.
Faptul că icoana este o copie a fost confirmat de un preot din Ucraina, care are grijă de original. Copia ar fi produs 2.000-3.000 de euro pe zi, bani depuși de credincioși în cutia milei.
Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ține să-i liniștească pe enoriași: „Nu întotdeauna autoritățile bisericești menționează faptul că o icoană poate fi o copie, adică o realizare aproape identică a altei icoane. Credincioșii nu au de ce să se gândească că sunt înșelați pentru că, în realitate, puterea lui Dumnezeu lucrează prin orice icoană sfințită„.
foto: Facebook / dezvăluiri.ro