Prima pagină » Știri » O ieșeancă a „murit” de două ori în două decenii. Cazul care a dus la un proces între Poliție și Evidența Populației

O ieșeancă a „murit” de două ori în două decenii. Cazul care a dus la un proces între Poliție și Evidența Populației

O ieșeancă a
Mai multe pe gandul.info

Femeia născută în 1954 a murit în anul 2016, iar reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanei (DLEP) Iași au dat în judecată Poliția județeană pentru că și-au dat seama că pe numele femeii figurează încă un certificat de deces, din 1995, emis după identificarea unui cadavru.

„Reclamanta DLEP a cerut obligarea IPJ Iași la anularea mențiunii de identificare a cadavrului înscrisă pe marginea exemplarelor I și II ale actului de deces de pe data de 26 octombrie 1995. Reclamanta a mai precizat că, printr-o adresă de pe 21 iunie 2016, a informat cu privire la faptul că decesul numitei L.C. este înregistrat de două ori. Al doilea certificat de deces a fost înregistrat pe baza certificatului medical constatator al decesului de pe 7 aprilie 2016 eliberat de IML Iași, adresei Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, procesului-verbal de identificare de pe 13 aprilie 2016 a Serviciului de Investigații Criminale și a declarației fiicei defunctei”, au arătat judecătorii ieșeni care trebuie să stabilească data certă a morții femeii.

DLEP Iași a arătat în fața instanței că rude de gradul întâi au certificat că femeia cu două cetificate de deces a murit, de fapt, în 2016.

„Pe 28 iunie 2017, Serviciul de Investigații Criminale a transmis o adresă prin care precizează faptul că documentele care au stat la baza întocmirii raportului din 15 noiembrie 1995 au fost distruse ca urmare a împlinirii termenului de păstrare, însă cadavrul găsit la data de 6 aprilie 2016 în comuna Vlădeni a fost identificat de către rude de gradul I ca fiind cu certitudine numita L.C.”, au precizat reclamații în fața instanței.

Marius Bodoga, directorul adjunct al Oficiului Stării Civile Iași a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că eroarea s-a produs în 1995.

„Noi am descoperit că femeia a fost declarată decedată în 1995, după găsirea unui cadavru neidentificat. Nu știm cine a identificat-o, nu știm cum s-a ajuns aici. Ea, de fapt, a decedat în 2016, când a fost emis cel de-al doilea certificat de deces. De asta am și acționat Poliția în judecată, pentru a remedia situația”, a spus Bodoga.

Judecătorii ieșeni au respins, miercuri, acțiunea formulată de DLEP pe motiv că IPJ Iași nu are calitate procesuală activă.

„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de către pârât și, în consecință, respinge acțiunea civilă formulată de către reclamanta DLEP în contradictoriu cu pârâtul IPJ Iași, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, au afirmat magistrații.

DLEP Iași încearcă să găsească acum o altă cale pentru a remedia situația.

Citește și