O înregistrare RARĂ cu Ion Iliescu ridicându-i mingea la fileu lui Nicolae Ceaușescu în 1969, la Congresul al X-lea al PCR

O înregistrare RARĂ cu Ion Iliescu ridicându-i mingea la fileu lui Nicolae Ceaușescu în 1969, la Congresul al X-lea al PCR
Publicat: 01/05/2014, 15:28
Actualizat: 05/07/2016, 22:35

La 39 de ani, Ion Iliescu era o tânără stea a Partidului Comunist Român. Membru al Comitetului Central, prim-secretar al Comitetului Uniunii Tineretului Comunist (UTC) și delegat al organizației PCR de Ilfov, viitorul prim președinte ales democratic al României cuvânta la tribuna celui de-al X-lea Congres al Partidului Comunist Român (PCR), desfășurat în august 1969. În cadrul acestui Congres, Nicolae Ceaușescu a fost reales secretar general al PCR, iar Ion Iliescu s-a făcut remarcat cu un discurs aplaudat îndelung de audiență.

gândul a obținut înregistrarea acestei cuvântări, înregistrare făcută de postul național de radio, și vă prezintă osanalele pe care Ion Iliescu le ridica la Congresul comunist de la sfârșitul anilor ’60. ASCULTAȚI ÎNREGISTRAREA LA FINALUL ARTICOLULUI

liescu își începe discursul (minutul 0.40 al înregistrării) cu o reverență oratorică la adresa lui Nicolae Ceaușescu:

„Datoria întregului activ, a tuturor uteciștilor, așa cum pe bună dreptate sublinia și tovarășul Ceaușescu, este de a depune eforturi perseverente, pentru a face ca fiecare organizație a UTC să devină un organism activ, dinamic, receptiv la nou, la cerințele și preocupările tineretului, capabilă să mobilizeze întreaga masă a tinerilor la activitatea vie pentru înfăptuirea politicii partidului. Pot să declar în fața Congresului că cei peste 2.300.000 de membri ai UTC se consideră ostași devotați ai partidului, militanți activi pentru înfăptuirea programului său de construire a socialismului și comunismului pe pământul României„.

Iliescu și-a continuat discursul, vorbind despre motivele sale de „deplină” și „justificată” satisfacție: racolarea de tineri comuniști.

„Uniunea Tineretului Comunist consideră drept cea mai înaltă datorie de a forma din rândurile sale viitori membri de partid. Faptul că în cursul anilor, sute de mii de tineri comuniști au devenit membri ai partidului, cadre de nădejde ale sale în diferite domenii de activitate, constituie un motiv de justificată satisfacție și totodată un imbold pentru activitatea viitoare. Putem sublinia cu deplină satisfacție faptul că tineretul patriei noastre – muncitori, țărani, studenți, elevi, indiferent de naționalitate, crescuți și educați în ambianța fertilă pe care o reprezintă orânduirea socialistă, în plin proces de dezvoltare și de perfecționare constituie un factor dinamic al progresului societății socialiste”.

Iliescu a vorbit atunci și despre importanța „învățăturii marxist-leniniste”, despre „tezaurul de idei” al comunismului, ajungând să îl preaslăvească pe V.I. Lenin, a cărui aniversare centenară se apropia.

„O atenție deosebită acordă partidul însușirii largi de către comuniști, de către masele muncitoare, de către tineretul nostru, a învățăturii marxist-leniniste, cunoașterii tezaurului de idei al filozofiei materialist-dialectice, al economiei politice, al comunismului științific. Este cunoscut că operele clasicilor marxism-leninismului au fost în țara noastră editate în tiraje de masă, că ele au devenit un bun cultural pentru masele largi ale poporului român. În sistemul de învățământ al activității politic-educative de masă, se acordă un loc important studierii tezaurului de gândire și creație marxistă, studierii fenomenelor social-politice ale lumii contemporane, în lumina concepției noastre materialist-dialectice.

Apropierea mărețului jubileu al centenarului nașterii lui Vladimir Ilici Lenin, genial continuator al operei lui Marx și Engels, exemplu de gândire creatoare, de cutezanță revoluționară, fondator al Partidului Comunist și al statului sovietic socialist, conducător al proletariatului în revoluție, a cărui activitate pusă în slujba cauzei socialismului și comunismului este simțită de întreaga mișcare comunistă și muncitorească internațională, de forțele progresiste ale contemporaneității, constituie un eveniment de deosebită semnificație în viața ideologică a partidului.

Cinstind această aniversare, partidul nostru pune în valoare opera făurită de Lenin, spiritul său creator, contribuția sa inestimabilă la dezvoltarea teoriei revoluționare a proletariatului, îndemnul său la necontenita îmbogățire și înnoire a tezaurului de gândire marxistă și experiență de luptă a mișcării comuniste și muncitorești internaționale„, spunea Ion Iliescu de la tribuna PCR.

Căderea în dizgrație

Ion Iliescu, care în prezent are 84 de ani, a intrat începând cu anul 1971 în dizgrațiile lui Nicolae Ceaușescu, atunci începând așa-zisa sa marginalizare în cadrul PCR. După prezentarea de către Ceaușescu a „Tezelor din iulie” – măsuri ideologice dure, inspirate din China și Coreea de Nord, Iliescu este demis din funcțiile deținute în PCR la nivel central și este trimis la Timișoara, pe un post de partid. În 1989, fiind văzut ca un comunist neapropiat de Ceaușescu, însă parte a sistemului, este susținut să preia puterea în timpul Revoluției și devine primul președinte al României post-comuniste. Experiența sa de om de partid a fost transmisă mai departe în actualul Partid Social Democrat, pe care l-a condus efectiv până în 2005, când a primit funcția de președinte onorific, locul fiindu-i luat de Mircea Geoană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului...