O instanţă din Moscova a respins cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi: „O încălcare flagrantă a legii”
O instanţă districtuală din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, aflat în arest preventiv de la revenirea în Rusia, relatează Mediafax.
Apelul a fost respins
„Decizia Tribunalului din Khimki trebuie să rămână nemodificată, apelul este respins”, a anunţat judecătorul Musa Musaev, de la Tribunalul regional Moscova, conform agenţiei RIA Novosi.
Aleksei Navalnîi, aflat în arest preventiv, a declarat în instanţă, prin videoconferinţă, că este vorba de o „încălcare flagrantă a legii”. „Este o încălcare flagrantă a legii care are rolul de a mă intimida pe mine şi alţi oameni”, a afirmat Navalnîi.
Serviciul rus al Penitenciarelor a cerut instanţei judiciare să transforme condamnarea cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi în detenţie cu executare, din cauza încălcării termenilor sentinţei.
Mai mulţi apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi au fost reţinuţi joi, înaintea deciziei instanţei, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.
Printre persoanele reţinute se numără Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi, activista Liubov Sobol şi Maria Alehina, membră a grupului constestatar Pussy Riot.
Situația lui Navalnîi stârnește îngrijorare la Washington. Casa Albă amenință Kremlinul
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” în legătură cu situația liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, aflat în arest la Moscova.
Ca răspuns la plasarea sa în arest, America ia în considerare o serie de acţiuni împotriva Rusiei.
SUA pregătesc sancțiuni împotriva Rusiei
„Avem o profundă îngrijorare pentru siguranţa şi securitatea domnului Navalnîi, iar concluzia mai amplă este aceea că vocea lui este vocea multor, multor, multor ruşi şi ar trebui să fie auzită, nu înfundată”, a adăugat Blinken, care a precizat că nu exclude nicio acţiune specifică pe care Statele Unite ar putea să o adopte ca răspuns.
Antony Blinken a afirmat că administraţia Biden examinează modalităţile de răspuns la acţiunile Rusiei, precum presupusa utilizare a armelor chimice într-un atac asupra lui Navalnîi, atacul cibernetic masiv care a vizat sisteme ale Executivului american şi companii private, un presupus proiect al serviciilor militare de informaţii vizând acordarea de recompense militanţilor asociaţi cu talibanii din Afganistan pentru uciderea de soldaţi americani, precum şi amestecul în alegerile din SUA.