O instanță din Slovenia respinge extrădarea în SUA a hackerului Victor Faur; decizia nu e definitivă
Un tribunal din Slovenia refuză extrădarea hackerului arădean Victor Faur în Statele Unite, unde este acuzat de accesarea serverelor NASA, iar, dacă decizia va fi confirmată de o instanță superioară, românul va fi eliberat, relatează agenția slovenă STA.
Tribunalul din orașul sloven Murska Sobota a motivat decizia de respingere a solicitării de extrădare a hackerului român în Statele Unite prin faptul că acesta a fost condamnat deja în România. Dacă decizia va fi confirmată la o instanță regională, românul va putea fi eliberat.
În decembrie 2013, Ministerul român al Afacerilor Externe anunța că „urmărea îndeaproape evoluția cazului” hackerului arădean Victor Faur, arestat în Slovenia în baza unui mandat internațional, precizând că acesta rămânea în arest la cererea autorităților americane. „Ambasada României la Ljubljana urmărește cazul cetățeanului român arestat preventiv la 2 octombrie 2013 pe teritoriul Sloveniei, în baza unui mandat internațional de arestare emis de autoritățile SUA prin Interpol. Reprezentanții misiunii diplomatice române se află în contact permanent atât cu cetățeanul român, cât și cu familia acestuia și au întreprins toate demersurile posibile, în limitele competențelor, pentru acordarea de asistență consulară în favoarea persoanei arestate”, preciza MAE în decembrie 2013.
Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare și plata unor daune în România după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, în 2 octombrie, în Slovenia, polițiștii anunțându-l că există mandat pe numele său prin Interpol. Tatăl lui Victor Faur declara la acea vreme corespondentului MEDIAFAX că fiul său mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard și de aceea trecea prin Slovenia.
În urmă cu câțiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA și ale altor instituții americane, fiind judecat de Tribunalul Arad. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur pentru săvârșirea, în formă continuată și concurentă, a mai multor infracțiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informațional. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice ale Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale din SUA (NASA), ale Centrului spațial Goddard (GSFC), Departamentului american al Forțelor Navale și Departamentului Energiei (DoE). Faur a folosit numele de utilizator și parolele aparținând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în rețea. Computerele accesate neautorizat conțineau date științifice, inclusiv despre programe spațiale și despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparțin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spațiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Național Sandia din Albuquerque (New Mexico) și Observatorului Forțelor Navale din Washington DC, susțineau anchetatorii. Ca urmare a accesului neautorizat în rețeaua computerizată, inginerii și oamenii de știință americani au fost nevoiți să comunice în mod manual cu navele din spațiu, iar sistemele electronice au necesitat reparații generale, potrivit anchetatorilor.
În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul Arad, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare și la plata unor daune ce însumează aproape 250.000 de dolari. Atunci, judecătorul a anunțat că a admis trei din cele patru acuzații care i-au fost aduse tânărului din Arad și că pedeapsa contopită va fi de un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ștergere și deteriorare de informații și pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice. Instanța a admis, de asemenea, o parte din pretențiile financiare ale instituțiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces. Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei și 8.856 de dolari către Departamentul Naval. Instanța a respins celelalte pretenții financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei. Sentința instanței arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timișoara.