Prima pagină » Știri » O interceptare pierdută: cazul Kovesi – Mossad. Cine pe cine a ascultat?

O interceptare pierdută: cazul Kovesi – Mossad. Cine pe cine a ascultat?

O interceptare pierdută: cazul Kovesi - Mossad. Cine pe cine a ascultat?
La o săptămână după ce propunerea reînvestirii pentru un nou mandat la DNA a Laurei Codruța Kovesi a ajuns pe masa președintelui, în spațiul public a explodat o informație care are toate ingredientele unei știri bombă: șefa anticorupției, spioni, Mossad, telefoane de amenințare, conturi sparte. După o zi în care informațiile s-au rostogolit una după alta avem: doi foști ofițeri ai serviciilor se informații israeliene, angajați acum ai firmei Black Cube, arestați; un comunicat al DIICOT în care se precizează că trei apropiați ai lui Kovesi - familie și anturaj - au fost amenințați și le-a fost accesată ilegal corespondența electronică; un comunicat al firmei Black Cube care susține că cei doi au fost solicitați de autoritățile române să investigheze acte de corupție în instituții, reușind să facă „progrese importante".

Cum s-au desfășurat evenimentele?

07.00 La primele ore ale dimineții informația că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost spionată de foști agenți Mossad se răspândește cu repeziciune în toată presa din România.

 09:44 Surse judiciare declară pentru Mediafax că asupra procurorului șef al DNA „s-au exercitat acte de hărțuire în vederea intimidării”, fiind intreprinse activități de spionare a comunicațiilor, în special în rândul unor persoane apropiate. Inițial, Kovesi ar fi sesizat instituțiile abilitate, după ce mai multe persoane din anturajul acesteia ar fi primit e-mailuri de intimidare, iar procurorii DIICOT au început investigațiile, au precizat aceleași surse.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Mediafax că ar putea fi vorba despre persoane cu o situație materială foarte bună, vizate în dosare penale, care ar fi angajat firma Black Cube pentru activitățile care o vizau pe Kovesi. Black Cube este o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foștii ofițeri de informații israelieni Dan Zorella și Avi Zanus.

10:55 La câteva ore după apariția informației vine și o reacție din partea șefei DNA.  Kovesi a declarat pentru Mediafax că presiunile foștilor agenți Mossad au reprezentat „o încercare nereușită de intimidare” și în prezent se fac investigații într-un dosar aflat pe rolul unei alte unități de parchet. „Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereușită de intimidare”, a declarat ea.

12:58 În jurul prânzului, DIICOT vine cu precizări, anunțând că doi cetățeni israelieni – Weiner Ron și Geclowicz David – au fost arestați în urmă cu trei zile după ce în cursul lunii martie, aceștia, alături de alți doi care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, vizând trei presoane din anturajul și familia lui Kovesi, care nu are însă nicio calitate procesuală până în acest moment. 

Infracțiunile constau „în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Rețeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuțele de e-mail ale unor apropiați ai Laurei Codruța Kovesi au fost sparte .

Weiner Ron și Geclowicz David aveau, susțin procurorii DIICOT, „roluri și sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul persoanei publice vizate și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice”.

16:36 La aproape 12 ore de la izbucnirea scandalului vine și reacția Black Cube care are o cu totul și cu totul altă versiune. Mai exact, reprezentanții firmei susțin că cei doi angajați ai săi care au fost arestați au fost chemați, de fapt, de autoritățile române să investigheze acte de corupție în instituții, ei reușind să facă „progrese importante”.

„În ultimele săptămâni, compania desfășura un proiect în numele unor asociați ai instituțiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzații de corupție în sistemul instituțiilor guvernamentale române. În acest context, doi angajați care făcuseră progrese importante în acest caz au fost arestați”,a anunțat compania Black Cube, conform Jewish Telegraphic Agency și publicației Times of Israel.

„Angajații aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieși la iveală în următoarele zile și că cei doi vor fi eliberați”, precizează compania israeliană Black Cube, specializată în consultanță în materie de securitate și în colectarea de informații.

La ce întrebări nu s-a răspuns până acum, nici la București, nici la Tel Aviv?

1. Cine sunt persoanele cu o situație materială foarte bună, vizate în dosare penale, care ar fi angajat firma Black Cube pentru activitățile care o vizau pe Kovesi, invocate de sursele judiciare?

2. Cine sunt autoritățile române care ar fi angajat firma Black Cube pentru a investiga actele de corupție din instituții, așa cum susține firma israeliană?

3. Dacă întâmplător acest scandal a izbucnit chiar înaintea reînnoirii mandatului la șefia DNA a Codruței Kovesi și dacă acțiunea care a vizat-o este o premieră sau nu?

Fișa Black Cube

Compania Black Cube este o companie înființată la Tel Aviv în 2010 de doi foști ofițeri de informații israelieni Dan Zorella și Avi Yanus. Firma, care mai are birouri la Paris și Londra, se prezintă pe site-ul propriu ca fiind formată dintr-un „grup select de veterani ai unităților de elită de informații israeliene.

Președinte onorific al Black Cube a fost Meir Dagan, fost șef al Mossad, în perioada 2002-2011, numit de premierul la acea vreme Ariel Sharon care îi încredințase acestuia misiunea de sabotare, prin toate mijloacele, a programului nuclear iranian. Cu toate acestea, el a contribuit la  la decizia de a nu efectua atacuri propriu-zise împotriva Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei în 2010 să pregătească o ofensivă.

Meir Dagan a decedat pe 17 martie acest an, la vârsta de 71 de ani, în urma unui cancer la ficat.

Profesorul Asher Tishler este președintele Colegiului de Studii Academice de Management. Specialist în economie și apărare, el a fost consilierul ministrului Apărării, ministrului Infrastructurii și a mai multor companii din Israel.

Locotent colonel în rezervă E.J. este prezentat ca ofițer cu peste 25 de ani de experiență în serviciile de informații ale armatei, cel mai recent fiind conducător al unității de elită Humint.

Locotenent colonel în rezervă Golan Malka a fost vicepreședinte de marketing și dezvoltare al Nisa Systems, divizia de cyber și  intelligence. A fost în trecut în boardul unor firme care aveau clienți instituții guvernamentale israeliene, în special în domeniul securității și informațiilor.

Maior în rezervă Itiel Maayan este prezentat ca expert în cibernetică și IT și consultant al Microsoft.

Generalul de brigadă M.L. este prezentat ca ofițer cu peste 27 de ani vechime în armată, câștigător al Premiul Apărării din Israel.

Autor

Citește și