O mie de persoane la un nou miting de solidaritate cu Beke Istvan
Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, prezent, sâmbătă, la mitingul de solidaritate cu Beke Istvan, de la Târgu Secuiesc, a declarat că terorismul maghiar este inexistent și că actele de terorism care au avut loc, de-a lungul vremii, în România, au fost „orchestrate de cercurile securiste” ca să creeze tensiuni între români și maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Eu, în România, în viața mea nu am avut parte, nu am văzut și nici nu a existat alt terorism decât al autorităților statului, soldate cu peste o mie de morți în Decembrie 1989, neelucidate nici până astăzi, mineriadele, Martie Negru, din Târgu Mureș, toate au fost dirijate, organizate de autorități”, a spus președintele CNS, Izak Balazs.
Liderul CNS a precizat corespondentului MEDIAFAX că a venit la Târgu Secuiesc să fie solidar, alături de cele cele aproximativ o mie de persoane care au manifesat sâmbătă, cu Beke Istvan Attila, care a fost arestat după ce a fost acuzat că intenționa să detoneze în public un dispozitiv improvizat de Ziua Națională a României.
„Trebuie să citez două lozinci scandate astă seară aici (la mitingul de la Târgu Secuiesc – n.r.): «Vrem stat de drept» și «SRI este mincinos». Consider că tot ce s-a întâmplat în Târgu Secuiesc are legătură cu criza politică din România. Autoritățile, care sunt orchestrate de cercurile securiste, vor să dirijeze nemulțunirea populației României în altă direcție, să creeze tensiuni antimaghiare și să se solidarizeze în jurul autorităților. Iată, autoritățile sunt cele care combat terorismul maghiar, care este inexistent! România nu este periclitată de maghiarimea din țară, așa ceva nu există”, a spus președintele CNS.
Izsak Balazs a afirmat că, după schimbarea de putere de la București, după ce premierul Dacian Cioloș a declarat că vrea să restabilească încrederea în instituțiile statului, „s-a ivit șansa unui dialog între români și maghiari, o îmbunătățire a relațiilor româno-maghiare”, lucru care nu s-a dorit și atunci s-a „orchestrat” „incitarea împotriva maghiarilor, pentru manipularea maselor”.
„Acesta a fost motivul pentru care unui cetățean din Târgu Secuiesc nu i s-a recunoscut dreptul la prezumția de nevinovăție și acesta este, de fapt, fondul problemei și al nemulțumirilor secuilor din Târgu Secuiesc”, a conchis Izsak Balasz.
Cele aproximativ o mie de persoane au participat, sâmbătă, la Târgu Secuiesc, în județul Ciovasna, pentru a patra zi, consecutiv, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat după ce a fost acuzat că intenționa să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public la manifestările de Ziua Națională.
Participanții la miting s-au adunat după ora 16.00, cu lumânări aprinse în mâini, în Piața Gabor Aron, din Târgu Secuiesc, județul Covasna, după ce s-au mobilizat pe rețelele de socializare.
Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar și „Lăsați-l în libertate, nu suntem teroriști”, „Dreptate pentru Istvan”, „Puneți-l în liberate”, „Și mâine venim și vom fi tot mai mulți”, „Beke Istvan e nevinovat”, după care au plecat, în coloană, mai întâi către Primăria Târgu Secuiesc, apoi către sediul Poliției, către Judecătorie și Parchet.
Unul dintre participanți a trântit de pământ un flacon din plastic umplut cu mălai, și a strigat, când acesta s-a spart cu zgomot, „Aici este bomba”.
De asemenea, participanții la miting au strigat, în repetate rânduri, „Mass-media românească este minicnoasă”, „SRI este mincinos” și „Cine este maghiar, este cu noi”, „Cine este secui să vină cu noi”.
Mitingul de solidaritate cu Beke Istvan Attila nu este autorizat.
„Nici astăzi manifestarea nu este autorizată, dar jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectortului Județean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.
Sute de oameni au participat și în zilele precedente la mitinguri de solidaritate cu Beke Istvan Attila, neautorizate, după ce s-au mobilizt pe rețelele de socializare.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziții care au avut loc în noaptea de luni spre marți, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marți, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc.
Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informații, care a arătat că membri ai organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste „Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv „Oastea Haiducilor” – recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist – desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.
Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică și modelul acțional respectă tiparul mișcării ungare, președinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent, HVIM activează în România pe raza județelor Cluj, Covasna, Harghita și Mureș.
Mișcarea radicală, al cărei nume se referă la numărul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, înainte de Tratatul Trianon, a avertizat că, din cauza „calomniilor absurde”, se va adresa tribunalelor internaționale, presei internaționale și organizațiilor pentru drepturile omului.
Beke Istvan, acuzat de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curții de Apel București nu este definitivă, contestația urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anchetatorii au găsit la perchezițiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.
Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.