Potrivit unui comunicat de presă dat publicității, marți, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii români au recuperat, prin cerere de asistență judiciară internațională, din Munchen, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum și o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o grupare infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.
Anchetatorii precizează că obiectele de patrimoniu erau date în urmărire prin Interpol după ce fuseseră scoase ilegal din România și apoi au fost obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților, fiind identificate și indisponibilizate la două case de licitații din Munchen, Germania.
Conform experților, toate artefactele recuperate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint – fibule, inele, colane, lanțuri centură, pandantive – iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice și specifice geto-dacilor din secolele II a.Chr – I p.Chr., iar proveniența lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia.
„Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ și se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale – fier, lut ars, os. Piesele analizate aparțin cu siguranță unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor”, se arată în comunicatul de marți.
Obiectele expertizate aparțin Patrimoniului Cultural Național și vor fi incluse în categoria Tezaur, ele fiind predate reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, iar, marți, au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.
Potrivit sursei citate, autoritățile române urmăresc în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 36 piese, mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.035 piese, un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede, cinci scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur și tezaure de denari romani (imitații dacice).