O monedă emisă de rebelul Edward al VIII-lea, vândută pentru 1 milion de lire. Valoarea monedei, dată de o biografie surprinzător de asemănătoare cu cea a regelui Carol al II-lea

O monedă emisă de rebelul  Edward al VIII-lea, vândută pentru 1 milion de lire. Valoarea monedei, dată de o biografie surprinzător de asemănătoare cu cea a regelui Carol al II-lea
Publicat: 17/01/2020, 16:40

Moneda cu efigia unchiului reginei Elizabeth a II-a a stabilit un record de preț pentru o piesă britanică, spun reprezentanții Royal Mint.

Cel mai recent proprietar, un colecționar care a dorit să rămână anonim, a spus: „Când a venit ocazia, am simțit că nu o pot refuza. A fost o ocazie din viață. Sunt conștient de faptul că [1 milioane de lire sterline] sunt mulți bani pentru o monedă, dar dacă nu aș vinde acum, nu aș mai avea șansa”.

Colecția de șase monede nu a ajuns niciodată la marele public, pentru că regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, după o domnie de aproape 11 luni, pentru a se căsători cu Wallis Simpson. Monedele urmau să fie lansate pe piață la 1 ianuarie 1937.

Doar două monede s-au aflat în posesie privată, iar cea vândută pentru 1 milion de lire sterline este una dintre ele. Celelalte patru se află în colecțiile unor muzee și instituții, inclusiv în cea a Royal Mint.

Moneda este unică și pentru că fostul rege a încălcat tradiția ca monarhii britanici să fie reprezentați cu chipurile privind în direcția diferită față de predecesorul, pentru că îi plăcea mai mult profilul său din stânga, au spus reprezentanții Royal Mint.

Unul dintre cei mai interesanți regi ai secolului XX, Edward al VIII-lea al Angliei a fost, poate, timp de un an, cel mai puternic om de pe planetă: era rege al Angliei și Irlandei, împărat al Indiei și suveran al unor dominioane precum Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Hong Kong și al multelor colonii britanice. A domnit însă mai puțin de un an. El a renunțat la tron datorită unei iubiri pe care contemporanii săi au înțeles-o mai puțin.

Avea o slăbiciune pentru femei, care, la rândul lor, erau atrase de el datorită celebrității. Edward al VIII-lea a fost, probabil, în anii 1920, cel mai fotografiat om. A avut o serie de relații inclusiv cu femei căsătorite, ceea ce era greu de acceptat de opinia publică britanică, în condițiile în care regele Angliei este și capul Bisericii Anglicane.

În mod similar, principele Carol al II-lea renunță la tron pentru Elena Lupescu, spre disperarea Reginei Maria, care îl ceartă printr-o scrisoare rămasă în istorie. „Carol, fiul meu, aceasta este urarea de despărțire a mamei tale: ca să poți să nu-ți dai niciodată seama cât de hidos este actul pe care l-ai săvârșit și în ce chip îngrozitor și neomenos ai făcut ceea ce ai făcut. Lumea este mare, sunt mulți rătăcitori pe pământ, mulți nelegiuiți, fii rătăcitori. Te duci printre ei, întoarce-ți privirea spre cine și cu cine? Nici eu, mama ta, nu o știu. Crezi că poate să fie pentru tine o fericire adevărată, chiar dacă pe noi ne părăsești?

Una dintre aventurile sale avea să provoace scandal. Este vorba de relația cu Wallis Simpson, care era deja la a doua sa căsătorie.

Anterior, cea mai scumpă monedă britanică a fost una din aur emisă în 1344 de regele Edward al III-lea, vândută la licitație în iulie 2006, pentru 460.000 de lire sterline. Moneda, care este expusă la British Museum, este evaluată în prezent la 6,1 milioane de euro.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor