Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit noi probleme legate de „lapte neconform”, o parte dintre cantitățile suspecte fiind posibil să fi ajuns deja la procesare, potrivit celor mai recente date furnizate deAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Informațiile oferite de ANSVSA nu precizează însă nici cantitatea de lapte „suspect” sechestrat, nici cât lapte este posibil să fi ajuns la procesare și nici câte și care sute fermele cu probleme.
„ANSVSA continuă acțiunile de monitorizare a siguranței laptelui.În urma controalelor ANSVSA în ferme, inspectorii au constatat neconformități la anumite loturi de lapte.Consecutiv stabilirii trasabilității lotului suspect, procesatorul, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat lotul cu posibile neconformități. După sosirea rezultatelor analizelor, ANSVSA a inițiat alerta prin Sistemul Rapid de Alertă”, sună comunicatul ANSVSA.
Reprezentanții autorității de profil susțin că, din cauza potențialului risc ca o parte din aceste loturi să fi ajuns în procesare, au solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse în perioada respectivă, pentru a elimina orice pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Inspectorii ANSVSA au demarat verificările la procesatorul respectiv și la fermele care au furnizat laptele.
„În timpul anchetei, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au constatat că există posibilitatea ca laptele conform să fi intrat în contact cu lapte neconform și atunci au dispus sechestratea loturilor suspecte de contaminare aflate în stoc, în depozitul procesatorului și retragerea de pe piață a produsele rezultate”, se mai arată în datele furnizate de ANSVSA.
Conform prevederilor Regulamentului Parlamentului European și Consiliului nr. 178/2002 informațiile vehiculate prin Sistemul Rapid de Alertă și cele care fac obiectul verificărilor autorității competente sunt supuse normelor de confidențialitate, mai precizează comunicatul ANSVSA.
Săptămâna trecută președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunțat că numărul total de unități la care s-a descoperit lapte infestat cu aflatoxină – toxina cancerigenă – a fost de șapte, dintre care trei ferme, două unități de procesare și două unități de colectare, ale căror nume nu au fost precizate.