O nouă analiză științifică ar sugera AUTENTICITATEA Giulgiului din Torino, pânza în care se presupune că ar fi fost înfășurat trupul lui Iisus

Publicat: 21 08. 2024, 10:50
Actualizat: 21 08. 2024, 11:05

Giulgiul din Torino, pânza despre care mulți cred că ar fi aceea în care ar fi fost înfășurat Iisus, după răstignire, a generat fascinație atât în rândul credincioșilor cât a oamenilor de știință. O nouă descoperire științifică aduce iar în discuție autenticitatea Giulgiului din Torino. 

Giulgiul din Torino pe care este imprimat imaginea unui bărbat cu barbă, despre care mulți credincioși cred că îl reprezintă pe Iisus, a fost supus mai multor analize științifice minuțioase de-a lungul anilor, care însă au demonstrat că materialul textil datează de fapt din Evul Mediu.

Mulți credincioși cred că trupul lui Isus s-a imprimat cumva pe țesătură, dar există o mulțime de dovezi științifice care au pus sub semnul întrebării autenticitatea Giulgiului de când a fost expus pentru prima dată în anii 1350.

O analiză științifică a pânzei din anii 1980 părea să dezmintă ideea că Giulgiul din Torino a fost de fapt folosit pentru a acoperi corpul lui Isus.

În urma datării cu carbon, a rezultat că țesătură a fost realizată undeva între anii 1260 și 1390 d.Hr., la sute de ani după moartea lui Hristos.

Recent, cercetătorii italieni au folosit o nouă tehnică care implică raze X pentru a data materialul – iar descoperirile lor arată că acesta a fost fabricat cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, în jurul timpului în care Isus a trăit și a murit.

Oamenii de știință de la Institutul de Cristalografie din Italia al Consiliului Național de Cercetare au efectuat o studiu recent folosind difuzarea cu unghi larg de raze X (WAXS), relatează MailOnline. Metoda măsoară îmbătrânirea naturală a celulozei de in, notează Daily Mail.

Experții apreciază că această nouă metodă de analiză ar putea aduce credibilitate teoriei că pata de sânge de pe Giulgiul din Torino a fost lăsată în urmă de trupul lui Hristos.

Biblia spune că Iosif din Arimateea a înfășurat cadavrul lui Isus într-un giulgiu de in înainte de a-l așeza într-un mormânt, rostogolind o piatră mare pentru a acoperi intrarea.

Giulgiul este păstrat din 1578 în capela regală a catedralei San Giovanni Battista din Torino, Italia.

Pânza pare să arate imagini slabe, maronii pe față și pe spate, înfățișând un bărbat slăbit cu ochi scufundați, care avea o înălțime de aproximativ 1,80 – 2 metri

Semnele de pe corp corespund, de asemenea, cu rănile de răstignire ale lui Isus menționate în Biblie, inclusiv urme de spini pe cap, tăieturi la spate și vânătăi pe umeri.

Cercetătorii și-au comparat descoperirile cu rezultatele din analiza altor materiale textile găsite în Israel, care datează din secolul I.

Studiul, publicat în revista Heritage, a spus:

„Profilurile de date au fost pe deplin compatibile cu măsurători analoge obținute pe o probă de in a cărei datare, conform înregistrărilor istorice, este 55-74 d.Hr., găsită la Masada, Israel [celebra cetate construită a lui Irod. pe o rocă de calcar cu vedere la Marea Moartă].’

Autorul principal, dr. Liberato De Caro, a declarat că testul din 1988 ar trebui considerat incorect, deoarece „probele de țesătură sunt de obicei supuse tuturor tipurilor de contaminare, care nu pot fi îndepărtate complet din specimenul datat”.

„Dacă procedura de curățare a eșantionului nu este efectuată temeinic, datarea cu carbon-14 nu este de încredere.”  a precizat acesta.

FOTO: Profimedia