Prima pagină » Știri » O nouă asociație de consumatori va reprezenta clienții băncilor să obțină daune din clauze abuzive

O nouă asociație de consumatori va reprezenta clienții băncilor să obțină daune din clauze abuzive

O nouă asociație de consumatori va reprezenta clienții băncilor să obțină daune din clauze abuzive
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), înființată recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anunțat că are ca obiectiv reprezentarea clienților băncilor și societăților de asigurări pentru a obține daune din aplicarea în contracte de daune abuzive.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), înființată recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anunțat că are ca obiectiv reprezentarea clienților băncilor și societăților de asigurări pentru a obține daune din aplicarea în contracte de daune abuzive.

„Au existat bănci care au oferit consumatorilor contracte pline de clauze abuzive și produse financiare dăunătoare și care au schimbat costurile creditelor după bunul lor plac, aruncând în disperare și în brațele unor recuperatori de creanțe nereglementați și fără scrupule mii de familii de români. Unele societăți de asigurare au încasat fără să clipească primele de asigurare însă au inventat cele mai absurde motive pentru a nu plăti despăgubiri, iar unele companii au nesocotit drepturile micilor investitori în calitatea lor de acționari minoritari. Concluzionând, întreaga piață financiară a fost plină de situații în care drepturile consumatorilor utilizatori de servicii financiare au fost, pur și simplu, călcate în picioare”, a declarat Alin Iacob, președintele Consiliului Director al AURSF.

Deși este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesară pentru a reprezenta clienții în instanțe, din conducerea AURSF face parte, în calitate de prim-vicepreședinte, și Costel Stanciu, președintele Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC), cea mai veche și mai reprezentativă asociație de protecție a consumatorilor.

De altfel, Stanciu a anunțat că primul proces în nume colectiv pe clauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la începutul anului viitor.

Iacob a precizat că imediat după ce va îndeplini condițiile de reprezentativitate impuse de legislația europeană, 3.000 de membri și mai multe filiale județene, va demara procese în nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

Președintele AURSF a arătat că nu exclude negocierea amiabilă cu băncile în privința cazurilor de clauze abuzive, arătând că, din contră, chiar va propune astfel de înțelegeri care sunt și în avantajul băncilor, atât din puncte de vedere financiar, cât și cel al imaginii.

Iacob a punctat că asociația nu este una elitistă, chiar dacă membrii fondatori și ai conducerii directoare provin din mediul academic sau din domeniul consultanței financiare.

„Îi așteptăm alături de noi pe toți românii care vor să beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toți cei care vor să fie apărați de abuzurile celor care se cred mai presus de legi și reglementări, pe toți cei care vor să contribuie la echilibrarea raportului de forțe dintre drepturile și obligațiile celor care intră în relații contractuale cu furnizorii și intermediarii de servicii financiare”, a adăugat președintele AURSF.

El a anunțat că asociația a început discuții pentru demararea procedurilor de afiliere la organizaîia europeană a utilizatorilor de servici financiare Eurofinuse și va încheia în cel mai scurt timp parteneriate și colaborari cu cele mai importante organizaîii europene de protecțiea consumatorilor (ADICAE – Spania, Which? – UK, VZBV – Germania).

În ceea ce privește resursele de finanțare, Iacob a arătat că pe lângă veniturile din cotizații și eventuale donații externe, mizează pe oamenii de afaceri de bună credință, care s-au arătat deseori deranjați de practicile abuzive ale băncilor, inclusiv în relațiile pe care le-au experimentat pe cont propriu.

Citește și