O nouă BISERICĂ urmează să fie ridicată la Prislop, locul în care a fost înmormântat Arsenie Boca
Locul unde este înmormântat marele duhovnic al românilor Arsenie Boca, este și locul în care se va construi o nouă biserică.
La Prislop, noua biserică va fi ridicată pe terenul situat la intrarea în curtea mănăstirii, așa cum a fost dorința lui Arsenie Boca, la vremea când era stareț.
Episcopul Nestor al Devei şi Hunedoarei a transmis că noul lăcaş de cult va avea hramul „Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou”, sărbătorit la 28 noiembrie.
Este și ziua în care a murit părintele Arsenie Boca, acum 34 de ani.
În urmă cu câțiva ani, Gigi Becali a anunţat că a donat 5.000 de euro şi că este dispus să plătească şi lucrările.
Arsenie Boca a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Locul său de veci de la Mănăstirea Prislop este vizitat săptămânal de mii de pelerini, iar mulţi dintre ei vin în speranţa că rugăciunile pe care le fac la mormântul părintelui îi vor ajuta.
Părintele Arsenie este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.
Părinte ieromonah, teolog și stareț
A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.
Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus, din Munţii Zarandului. La naştere a primit numele de Zian Vălean. A fost fiul unui cizmar pe nume Iosif şi al Cristinei, o femeie casnică, din Ţara Zarandului.
Despre primii ani din copilăria sa, a relatat chiar părintele Arsenie Boca, într-o declaraţie dată în 1945, în arestul Siguranţei, la Râmnicu Vâlcea.
„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie”, scria părintele Arsenie Boca, potrivit documentelor păstrate în Arhivele CNSAS.
Se spune că locul natal al părintelui a fost o căsuţă de pe Dealul Bujoara, aflat la marginea satului Căzăneşti, din comuna Vaţa de Sus.
Arsenie Boca a fost un elev dedicat studiului şi artelor, potrivit propriilor declaraţii.
„În cursul liceului, mi-au plăcut foarte mult: matematicile, fizica, religia, desenul şi muzica. Terminând liceul şi luând bacalaureatul la prima prezentare, înclinam spre ştiinţele pozitive, dar dacă aveam avere sau garantau tutorii pentru mine intram la aviaţie la Cotroceni – ceea ce n-a fost, împiedicându-mă sărăcia.
Drept aceea a biruit înclinaţia contemplativă, sau speculativă şi în 1929 m-am înscris la Academia Teologică din Sibiu”, scria Arsenie Boca, în declaraţia dată în 17 iulie 1945, anchetatorilor, la Râmnicu Vâlcea.