O nouă companie feroviară intră pe piață în România. Cum arată trenurile care oferă condiții de lux. VIDEO
Compania AstraTranscarpatic face parte din grupul de firme Astra Vagoane Călători Arad, controlat de cunoscutul om de afaceri Valer Bllidar. Compania a început probele cu un tren complet românesc care va opera pe ruta Arad-București și va oferi condiții de lux. Cursele comerciale vor fi introduse din a doua parte a lunii ianuarie 2017.
„Trenul, care este o concepție proprie a companiei, oferă condiții deosebite, peste tot ceea ce avem acum în țară. Printre dotări se află, vagoane de dormit dotate cu dușuri, condițiile de transport vor fi ca în avion, în sensul că vom servi la vagonul de dormit clasa I, sandvișurri, cafea, apă, incluse în preț, la cușetă doar cafea și apă. Va avea însoțitori de bord. Interior luxos. Trebuie văzut”, a declarat corespondentului MEDIAFAX omul de afaceri Valer Blidar, acționarul majoritar al grupului de firme ASTRA.
În prima etapă, două locomotive cu 12 vagoane, care vor forma două garnituri. Un tren va avea șase vagoane: două de dormit, trei cușetă și unul de clasă.
Investiția în conceperea trenului, a companiei de transport și a operaționalizării rutrei se ridică la 18-20 milioane euro.
În primele curse biletele se vor putea cumpăra din tren, apoi online, iar mai încolo și din principalele gări.
„Ideea mi-a venit de la desele reclamații și nemulțumiri ale călătorilor din România, care tot făceau apropouri că în afară sunt trenuri care oferă condiții de lux, și am vrut să demonstrăm că și noi putem oferi asemenea condiții. Afirmațiile priveau transportul în Germania sau în Franța, care oferă condiții deosebite și am vrut să demostrăm că aceste condiții deosebite, poate chiar mai deosebite decât în altă parte, pot fi efectuate și în România. Sigur fiind o firmă privată și fără niciun sprijin din partea nimănui, finanțarea a fost limitată. Dar, ușor-ușor vom crește. În vară vom porni cu altă pereche de trenuri. Vrem să ieșim spre Viena. Vestul țării nu are nicio legătură cu Viena, de exemplu. Avioanele au fost sistate. Ca să ajungi cu avionul în Austria, la Viena, trebuie să treci prin Germania. Sau cu mașina. Sigur este important ca să te urci seara târziu într-un vagon de dormit și să te trezești dimnineața, să îți faci treaba la Viena și să vii înapoi seara următoare”, a mai declarat corespondentului MEDIAFAX omul de afaceri Valer Blidar.
Mai mult, pentru această vară compania intenționează să își includă în portofoliu și ruta Arad-Constanța, iar mai apoi și Timișoara-Baia Mare sau Timișoara-Viena.
„În următori doi ani, unde se va finaliza moderizarea coridorului panueuropean patru arad bucurești vom circula cu 160 de km la oră, ceea ce înseamnă că timpul va fi redus, va fi chiar mai scurt decât drumul cu avionul, dacă ai în vedere două ore înainte la aeroport, timpul zborului și apoi iar de la aeroport până în oraș”, a mai declarat Valer Blidar.
Cât va costa un bilet? „Nu mai mult decât la CFR”, a mai declarat corepondentului MEDIAFAX Valer Blidar.
La ora actuală, S.C. ASTRA Vagoane Călători S.A. dispune de toate capacitățile pentru realizarea a toate tipurile de vagoane de călători de 200 km/h pentru traficul internațional UIC, metrouri, tramvaie, și servicii de mentenanță, reconstrucție și modernizare vagoane călători, precum și soluții la cheie în conformitate cu nevoile clienților noștri.