O nouă înregistrare arată cum a ajuns, de fapt, medicul de la Giulești să fie TÂRÂT de doi polițiști în plină stradă. VIDEO
This browser does not support the video element.
Mașina condusă de soția medicului Adrian Mihai Cristescu, șeful secției obstetrică-ginecologie al maternității Giulești, a fost oprită la un control de rutină efectuat de poliție. Lucrurile au degenerat când doctorul, în stare de ebrietate, după cum recunoaște soția sa, a intervenit.
Inițial, potrivit unei înregistrări apărute în spațiul online, doctorul a fost târât pe stradă după ce a refuzat să se legitimeze. O înregistrare ulterioară arată cum au stat lucrurile de fapt. Medicul a coborât din mașină și a încercat să împiedice ca soției sale să-i fie testată alcoolemia. Deși femeia a insistat să se potolească, acesta a început să se ia la ceartă cu polițistii. Când aceștia au vrut să-l legitimeze, el a refuzat, iar când i s-a adus la cunoștință că va fi încătușat și dus la secție, a început să-i amenințe pe aceștia. Medicul i-a spus polițistului că a doua zi va fi concediat, pentru că nu știe cine este el, iar după ce a lovit telefonul cu care era filmat a început să cânte: „of, viața mea, nu mai ai telefon”.
Conducerea Poliției Române a anunțat că va demara o anchetă internă. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, la scurt timp, că Poliția Română trebuie să înceapă cât mai curând campania de informare publică privind procedurile polițiștilor. „Consider că lipsa de explicații generează speculații și opinii neîntemeiate în spațiul public, motiv pentru care aștept concluziile celor de la IGPR”, a ținut să precizeze Carmen Dan.
(Sursa video: Facebook/ nelu.papuc)
Conducerea Poliției Române a anunțat că va demara o anchetă internă
„În urma apariției în spațiul public a imaginilor în care doi polițiști au legitimat, noaptea trecută, un bărbat, în municipiul București și în urma discuțiilor cu ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Dan, șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Bogdan Despescu, a dispus un control cu privire la modul de intervenție al polițiștilor, precum și cu privire la raportarea evenimentelor, la nivelul Poliției Capitalei. Facem precizarea că, până la apariția în mass-media a imaginilor, nu am fost sesizați cu privire la acest eveniment”, a transmis Poliția Română.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Georgian Drăgan, a declarat, la Realitatea TV, că directorul maternității a fost sancționat cu 500 de lei pentru refuz de legitimare. Potrivit acestuia, medicul ar fi încercat să o oprească pe soția sa să sufle în aparatul etilotest, când polițiștii au dorit să o testeze pe conducătoarea auto dacă consumase alcool și ar fi fost recalcitrant cu agenții.
„Mai sunt și alte imagini din această noapte. Cu aceste imagini vor merge colegii mei și vor verifica modul de intervenție al polițiștilor”, a declarat Drăgan.
Firul evenimentelor a fost prezentat, într-o conferință de presă, la sediul Poliției Capitalei, unde s-a precizat faptul că bărbatul a adresat injurii celor doi polițiști atât înainte, cât și după ce i s-a cerut să se legitimeze, refuzând să prezinte actul de identitate.
„Un echipaj al Brigăzii Rutiere aflat în exercitarea atribuțiilor a făcut semnal regulamentar de oprire unui autoturism. La volan se afla o femeie care a prezentat documentele, solicitându-i-se verificarea cu aparatul. În acest moment, bărbatul care o însoțea a coborât din autoturism, devenind recalcitrant și încercând să împiedice efectuarea testării cu aparatul etilotest și adresând injurii celor doi polițiști. I s-a cerut să se legitimeze, dar a refuzat”, a declarat un reprezentant al poliției în cadrul unei conferințe de presă.
„Când s-a ajuns la mașina de poliție, conducătoarea auto a adus cartea de identitate a bărbatului. Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale pentru refuzul de legitimare și pentru adresarea de expresii jignitoare. Conducerea Poliției Capitalei nu a fost informată cu privire la această situație și au fost declanșate verificări cu privire la modul în care au intervenit polițiștii și cu privire la modul de raportare a evenimentelor din teren”, a mai spus reprezentantul poliției.
Carmen Dan: Campania de informare privind procedurile polițiștilor trebuie să înceapă cât mai curând
Și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a reacționat în acest caz, susținând, într-o postare pe contul său de Facebook, că Poliția Română trebuie să înceapă cât mai curând campania de informare publică privind procedurile polițiștilor.
„În urma mediatizării cazului de azi-noapte, când cei doi polițiști au amendat medicul de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Doctor Panait Sârbu – „Maternitatea Giulești”, am cerut ca IGPR să dispună un control la Poliția Capitalei pentru a clarifica și verifica cum s-a ajuns într-o asemenea situație. Consider că lipsa de explicații generează speculații și opinii neîntemeiate în spațiul public, motiv pentru care aștept concluziile celor de la IGPR. Vă reamintesc că imediat după cazul Boureanu am cerut Poliției Române să inițieze o campanie de informare publică privind procedurile polițiștilor în cazul celor mai frecvente interacțiuni cu cetățenii, ca un demers de transparență și de clarificare a drepturilor lor legale. Această campanie trebuie începută cât mai curând”, a scris Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.
Coarnă: Polițiștii ar trebui recompensați, nu anchetați
Pe de altă parte, în viziunea președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor (SNPPC), Dumitru Coarnă, oamenii legii ar trebui recompensați, nu anchetați pentru modul în care au intervenit.
„În imaginile pe care le-am văzut, polițiștii au acționat conform legii, au aplicat procedurile legale. Polițiștii ar trebui recompensați, în niciun caz anchetați sau sancționați. Intervenția lor a fost pentru respectarea legii și pentru menținerea ordinii și liniștii publice. Sunt foarte dese astfel de situații, multe persoane aflate sub influența alcoolului reacționează astfel, refuză să se legitimeze, agresează polițiștii, aduc injurii, fac scandal și așa mai departe. Aceștia sunt încătușați, duși la secție pentru legitimare și amendați conform prevederilor legale. În acest caz exact asta s-a întâmplat, a fost încătușat, polițiștii au acționat legal, au folosit forța în mod legal și recomand celor din Poliția Capitalei să nu ia în calcul sancționarea polițiștilor”, a declarat, pentru Mediafax, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.
Sindicalistul a mai precizat că, în caz de refuz de legitimare, polițistul nu știe dacă stă de vorba cu un medic sau cu un criminal, astfel că persoana respectivă este încătușată și dusă la cea mai apropiată secție de poliție pentru identificare.
„Poate este un criminal dat în urmărire generală, poate a comis alte infracțiuni, poate este un hoț care tocmai a dat o spargere și amprentele lui au fost descoperite în apartament. Este normal ca polițiștii să facă toate verificările de rigoare, în cazul în care o persoană refuză să se legitimeze. De cele mai multe ori, cei care refuză să se legitimeze au ceva de ascuns”, a mai spus Coarnă.