„Sunt o multitudine de reglementări care privesc de la modul în care se face reclamă până la modul în care se valorifică, se comercializează produsele, există niște restricții care încearcă să protejeze populația, să protejeze sănătatea populației. (…) S-a constatat că aceste țigări așa-zis mentolate, aromate sunt mai periculoase decât celelalte țigări. Gândiți-vă că e o atracție extraordinară, mai ales la tineret, să fumeze astfel de țigări”, a declarat secretarul Comisiei, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa.
Producătorii de tutun au trimis un e-mail cu amendamente Comisiei, însă proiectul de lege a fost avizat favorabil, fără modificări față de forma Guvernului.
„Producărorii, cred eu pentru că nu este semnat, au trimis pe e-mail anumite amendamente care nu au fost susținute și n-a existat o formulă procedurală de susținere a acestor amendamente, ca atare, nu puteam să le discutăm. Cereau să scoatem din acest proiect anumite prevederi care restrângeau dreptul comercial de vânzare a acestor țigări și mai ales la țigările electronice”, a mai spus senatorul.
Proiectul de lege presupune interzicerea țigărilor mentolate și a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun și eliminarea posibilității de achiziționare a țigaretelor de pe internet, dar și instituirea unor limite mult mai stricte și în ceea ce privește comercializarea țigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante.
Chiar dacă legea se estimează că va intra în vigoare începând cu data de 20 mai 2016, lansarea pe piață a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. De asemenea, potrivit proiectului inițial ”interzicerea punerii pe piață a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse se aplică de la 20 mai 2020””.